iPhone hlídačem. Změří vám srdeční tep

Oklahoma - Mobilní telefony už umí leccos, měřit srdeční tep ale doposud ne. Jeden americký lékař z Oklahomy přišel s novou aplikací do iPhonu, díky níž jde sledovat srdeční frekvence. V některých situacích tak může i telefon zachránit život. Podle Davida Alberta jde o revoluční přístroj. Telefon je totiž malý, takže ho lze mít pořád u sebe.

„Ať už jste v odlehlé vesnici v Číně, nebo ve Spojených státech, prostě kdekoliv, kde existuje mobilní síť, všude tam můžete využít sílu iPhonu. Změříte se, a pokud chcete, pošlete svůj elektrický kardiogram lékaři,“ vyzývá doktor Albert.

iPhone jako EKG. Umí sledovat srdce (zdroj: ČT24)

Funguje to jednoduše. Speciální snímač dokáže přesně rozeznat jednotlivé křivky srdečního tepu. Displej telefonu poslouží jako kardiograf. Telefon tak stačí vzít do ruky a on už udělá vše sám. „Použití dvou stříbrných elektrod na zadní straně nám umožňuje sledovat srdeční tep. Díky tomu se dá i na ulici zhodnotit stav pacienta a leckdy mu můžeme zachránit život,“ vysvětluje Albert.

Novinka se dostane na trh během dubna a stát bude kolem 100 dolarů. iPhone není ale první. Tep srdce dovedly snímat třeba hodinky od firmy Casio.