Velitel lodi odvolán kvůli vtípkům na adresu homosexuálů

Washington – Americké námořnictvo odvolalo z funkce kapitána letadlové lodi USS Enterprise Owena Honorse. Čelí skandálu v souvislosti s kontroverzními nahrávkami, které se v letech 2006 a 2007 pravidelně vysílaly na vnitřním televizním okruhu plavidla. Ve scénkách si dělali legraci z homosexuálů . Honors byl tehdy zástupcem velitele a ve videu sám vystupoval.

Skeče, vysílané jednou týdně s proklamovaným cílem pobavit posádku, ukazovaly například společně se sprchující vojačky a scény se simulací masturbace. Honors skeče doprovázel údajně hrubými a sexistickými vtipy a v jednom případě prý zesměšňoval důstojníky „na souši“, které označoval za „buzíky“.

Vysílání bylo zastaveno v roce 2007, ale v pondělí se k němu vrátil místní list Virginian Pilot a rozpoutal kolem něj mediální bouři.

Admirál John Harvey z velení vojenského námořnictva dnes řekl, že ztratil důvěru v Honorsovu schopnost účinně lodi velet a že Honors projevil velký nedostatek úsudku a profesionality. Honors byl převelen k administrativní práci.

Na Enterprise slouží 6 000 mužů a žen a je na ní asi 80 letadel a vrtulníků.