Start raketoplánu Discovery odložen na konec února

Mys Canaveral (USA) - Přetrvávající problémy s palivovou nádrží raketoplánu Discovery zřejmě přinutí americkou vesmírnou agenturu NASA vypustit předběžný startovní termín stanovený na počátek února a stanovit nový na konec února. Pro Discovery to bude poslední let po 26 letech fungování. Raketoplán poprvé letěl do vesmíru v roce 1984 a od té doby absolvoval 38 misí, při nichž strávil 351 dní na oběžné dráze.

„Šéf programu raketoplánu John Shannon prostě nechce, aby dělníci opravující nádrž mysleli na blížící se datum startu,“ řekl mluvčí NASA Kyle Herring. S ohledem na práci, kterou je třeba dokončit, provést testy a analýzy, se prostě řeklo „smeťme nejbližší startovací okno jednoduše ze stolu,“ dodal. Příští startovní termín by pak byl 27. února.

Discovery měl původně odstartovat 5. listopadu. Únik vodíku při plnění externí nádrže start ale znemožnil. Při následném zkoumání nádrže objevili technici 53 centimetrů dlouhou trhlinu v pěnové izolaci nádrže. Když byla izolace odstraněna, našli pod ní technici dvě malé trhliny v hliníkovém plášti nádrže. Později byly rentgenem nalezeny další dvě trhliny a koncem prosince nové tři v podpůrné konstrukci nádrže.

Discovery má na ISS vynést logistickou plošinu ELC užívanou při práci kosmonautů vně stanice, víceúčelový modul Leonardo, zásoby i náhradní díly na nutné opravy. Na palubě Discovery bude i humanoidní robot Robonaut 2, který má při vesmírné misi ukázat, jak mohou humanoidi pomáhat posádce na oběžné dráze.

NASA letos provoz raketoplánů ukončí. Na duben je ještě plánován let Endeavouru k ISS a není vyloučeno, že v létě ke stanici naposledy zamíří i Atlantis.