První oběti súdánského referenda

Džuba - Při ozbrojených střetech na hranici mezi severním a jižním Súdánem ve sporném regionu Abyei bylo od pátku zabito nejméně 33 lidí. V jižním Súdánu druhým dnem pokračuje týdenní referendum o jeho nezávislosti na severu země. Na Abyei se zásobami ropy si činí nárok obě jeho části.

Střety mezi kmenem Dinků a arabskými nomády ze skupiny Misseriya se odehrály v oblasti řeky Bahr al-Arab ve sporném regionu. „Napadli nás zatím třikrát a čekáme další útoky,“ řekl správce sporné oblasti Abyei Deng Arop Kuol. Nomádi prý od pátku zabili mezi 20 až 22 členy kmene Dinků. Sami podle jednoho z jejich vůdců ztratili 13 lidí a 38 jich utrpělo zranění. Z rozpoutání střetů se obě strany viní navzájem.

Podle informací agentury AP arabské nomády při útoku v neděli doprovázely milice podporované vládou severního Súdánu. Mluvčí jihosúdánské armády řekl, že útok se odehrál s použitím protitankových zbraní a dělostřelectva.

Referendum je vyvrcholením mírové dohody, která v roce 2005 po více než dvou desetiletích ukončila občanskou válku mezi severem a jihem. Pokud se jih vysloví pro samostatnost, což se očekává, přijde sever asi o třetinu území, čtvrtinu obyvatel a většinu zásob ropy.

Konečné výsledky plebiscitu by měly být známy do 15. února, předběžné asi dva týdny před tím. Výsledek referenda bude platný za předpokladu, že k urnám přijde nejméně 60 procent z asi 3,8 milionu oprávněných voličů.

Súdánské děti
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Nasser