Batole přežilo pod bahnem 15 hodin

Rio de Janeiro – Ničivé záplavy nekomplikují životy lidí jen v Austrálii, ale i v Brazílii. Za posledních čtyřiadvacet hodin si katastrofální záplavy a masivní sesuvy půdy u brazilského Ria de Janeira na jihovýchodě země vyžádaly nejméně 380 mrtvých. Námořnictvo na žádost riodejaneirského guvernéra Sérgia Cabrala už vyslalo dvě helikoptéry, které pomohly do zaplavených oblastí transportovat záchranáře. Ti dnes ze sutin vyhrabali živé šestiměsíční dítě, které pod bahnem přežilo nezraněno 15 hodin.

Šlo to velmi rychle. Během čtyřiadvaceti hodin zavalily přívaly vody a bahna několik měst v okolí Ria de Janeira. Záchranáři hledají ty, co mohli přežít. Používají k tomu helikoptéry, těžkou techniku, ale i holé ruce. Na některá místa se ale stále ještě nedostali. Záchranáři se proto obávají, že počet obětí ještě rapidně naroste.

Nejhůře postiženo je město Nova Friburgo (140 kilometrů od Ria), kde zahynulo 155 lidí. Voda tu zaplavila celé čtvrti a bahno vytvořilo v ulicích zátarasy. Záchranáři ale tady dnes slavili úspěch, když v troskách domu nalezli živé šestiměsíční dítě. Chlapec, kterého v náručí držel jeho otec, zůstal po patnácti hodinách pod bahnem jako zázrakem nezraněn.

Kritická situace je také v Teresópolisu, asi osmdesát kilometrů od Ria, kde zahynulo podle oficiálních údajů citovaných agenturou Reuters více než 130 lidí. Řeka zde vystoupila z břehů a zatopila řadu budov. Některé části města dnes zůstaly bez elektřiny i telefonního spojení. Přerušena tu byla i dodávka pitné vody. „Je to největší katastrofa v dějinách města,“ prohlásil starosta města Teresópolis Jorge Mário Sedlacek v rozhovoru pro televizní stanici Globo. Sdělil také, že ve městě je pohřešováno asi 50 osob a na 200 osob tu bylo během záplav zraněno. Stovky lidí se navíc ocitly bez střechy nad hlavou.

Teresópoliské úřady uvedly, že během 24 hodin v této oblasti spadlo 260 milimetrů dešťové vody, což je více než průměrné množství srážek, které zde mívají v souhrnu za celý leden.

Tragická je i situace ve městech Nova Friburgo a Petrópolis

Dramatická je i situace ve městě Petrópolis, odkud je hlášeno 20 mrtvých. „Žiju tu už 25 let a nikdy jsem neviděl nic podobného. Bydlím na vyvýšeném místě, ale když jsem se podíval dolů, spatřil jsem bahnité moře. Většina lidí se zachránila tím, že vylezla na stromy nebo utekla do vyšších poloh,“ uvedl podle Reuters jeden z obyvatel Petrópolisu.

Ilustrační foto
Zdroj: Marino Azeved/AP/ČTK