Syřané demonstrovali proti Asadovi – hlášeno 28 mrtvých

Damašek – Krvavé incidenty opět provázely páteční protivládní protesty desítek až stovek tisíc Syřanů především na východě země. Podle agentury AFP zabily bezpečnostní složky 28 lidí, nejvíce ve městě Idlib na severozápadě země. Protestující opět volali po odstoupení prezidenta Bašára Asada. Podle zdrojů syrského disentu se ve městě Hamá demonstrace účastnilo až půl milionu lidí. To je od začátku protivládních protestů v zemi v polovině března absolutní rekord. V Hamá, které leží 200 kilometrů severně od Damašku, ale nebyla patrná přítomnost vládních jednotek. Podle aktivistů si od března zásahy proti demonstracím vyžádaly na 1 400 mrtvých. Damašek násilnosti připisuje sabotérům a sám udává na 500 mrtvých policistů a vojáků.

Vojenské jednotky zasahovaly proti demonstrantům v Homsu. Tam se údajně shromáždilo k protestům sto tisíc lidí. Zásah státních ozbrojených složek si tam vyžádal osm obětí včetně jedné ženy a tucet zraněných. Dvě oběti si vyžádal zásah bezpečnostních sil v metropoli Damašku.

Aktivista Mustafá Usu agentuře AP řekl, že účastníci protestů ve východosyrských městech volali na Asadovu adresu: „Odejdi!“ Protesty jsou ale hlášeny také z Damašku i ze severosyrské provincie Idlib. Při demonstraci tu bezpečnostní síly střelbou do davu usmrtily 16 lidí. 

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v pátek ve Vilniusu prohlásila, že Damašek by měl co nejdříve přikročit k reformám, protože jinak bude čelit organizovanějšímu odporu než dosud. To, že Damašek tento týden povolil opozici vůbec první schůzku jejích představitelů, komentovala slovy: „Musejí zahájit opravdový přechod k demokracii. Povolení jedné opoziční schůzky v Damašku k dosažení tohoto cíle nestačí.“ Ministryně také řekla, že ji znepokojují zprávy o trvajícím násilí na severu země.

Některé země chtějí v Radě bezpečnosti OSN prosadit novou rezoluci k Sýrii. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes zopakoval, že Moskva je proti. Po jednání s francouzským kolegou Alainem Juppém řekl, že nevidí důvod schvalovat novou rezoluci. Vyzval syrskou opozici, aby vyslechla výzvy Damašku a zapojila se do dialogu s režimem. Svržení Asadovy vlády bude mít podle ruského ministra nebezpečné důsledky.