Jednání o íránském jaderném programu na druhý pokus

Istanbul - Íránský jaderný program je hlavním tématem jednání stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa s íránskými představiteli, které dnes začalo v Istanbulu. Západ se obává, že Írán se snaží vyvíjet atomovou bombu, Teherán se ale hájí tím, že jaderný výzkum má jediný cíl – soběstačnost v jaderné energetice. Dnešní jednání zatím nepřinesla žádné výsledky, rozhovory pokračují v sobotu.

Podle nejmenovaného diplomata se dnes „hodně mluvilo, ale postoje zůstaly stejné“. „Upřímně řečeno, můžeme říci, že dnešní schůzka nic nepřinesla,“ sdělil diplomat agentuře AFP. Účastníci jednání ještě před jeho začátkem krotili optimismus. Žádný průlom se od schůzky nečekal. „Bude dobré, pokud alespoň dospějeme k nějaké shodě ohledně dalšího programu rozhovorů. Je nesmírně těžké dosáhnout nějakých výsledků, ale o těch problémech je nutné jednat a rozhodnout, jak je s výhledem do budoucnosti vyřešíme,“ komentuje to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Nejmenovaný diplomat o výsledcích jednání:

„Upřímně řečeno můžeme prohlásit, že dnešní schůzka vůbec nic nepřinesla.“

V Turecku další jednání o íránském jaderném programu (zdroj: ČT24)

Rozhovory o íránském jaderném programu se podařilo obnovit loni v prosinci. První kolo se konalo v Ženevě, nyní se pokračuje v Turecku. Hostitelem je turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu. Turecko se rozhovorů nezúčastní, ale pořádá bilaterální setkání na okraj. Vyjednávací skupinu, jíž se podle počtu účastníků říká 5+1 (pět stálých členů RB OSN a Německo), vede šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová.

Přestože optimisté tvrdí, že se výzkum Teheránu pod hrozbou sankcí podařilo zpomalit, američtí vědci varují před přehnaným uspokojením. Íránu se totiž podle nich zdaleka nepodařilo vyvrátit podezření, že cílem jeho výzkumu je atomová bomba.

Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová navrhuje uvalení dalších sankcí na Írán. S tím ale nesouhlasí například Rusko. „Pokud bude Teherán spolupracovat při řešení sporných otázek, pak by nějaké jednostranné sankce jen podrývaly veškeré snažení,“ myslí si Lavrov.

Írán se snaží rozšířit téma hovorů na obecnou debatu o bezpečnostních a energetických problémech obecně, na to ale nechtějí přistoupit delegáti mocností.

Hlavní problém íránského jaderného programu je obohacování uranu, které může vést až k materiálu použitelnému na výrobu jaderné bomby. Západ proto Teheránu nabídl výměnu obohaceného uranu za palivo do reaktoru. Na to ale zatím Teherán nepřistoupil.