Ruská duma ratifikovala START

Moskva – Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila rusko-americkou odzbrojovací smlouvu START. Dokument počítá s tím, že v příštích sedmi letech se strategické jaderné arzenály obou velmocí sníží přibližně o třetinu. Americký Senát smlouvu ratifikoval už před loňskými Vánocemi.

V Rusku na rozdíl od Spojených států musejí smlouvu schválit obě parlamentní komory, tedy po poslancích Státní dumy se vysloví ještě senátoři z Rady federace. Stát se tak má už ve středu. Obě komory má Kreml pod kontrolou. Pro přijetí zákona o ratifikaci dnes hlasovalo 350 poslanců, 96 bylo proti, jeden se zdržel. Duma má celkem 450 členů.

Americký Senát při ratifikaci připojil k textu rezoluci, která sice není součástí dokumentu, ale přesto vzbuzuje nedůvěru ruské strany. V rezoluci zdůraznil americké právo na vybudování systému protiraketové obrany, vůči čemuž má Moskva dlouhodobě výhrady.

Na oplátku ruští poslanci při druhém čtení v půli ledna ke smlouvě dodali ruské podmínky ratifikace, včetně možnosti od smlouvy odstoupit, pokud by americká protiraketová obrana a další okolnosti ohrožovaly ruské bezpečnostní zájmy.

Rusko nebude likvidovat nic

Fakticky se má snižování zbraní týkat hlavně USA, protože v počtu nosičů je Rusko už pod stanoveným stropem a zastaralé rakety ze sovětské éry musí vyřazovat rychleji, než je stačí nahrazovat. Ministr obrany Anatolij Serďukov při druhém čtení ve sněmovně připustil, že Moskva nebude nucena zlikvidovat „ani jedinou“ zbraň, protože stropu nosičů dosáhne až v roce 2028. V případě hlavic se tak stane v roce 2018.

Smlouva, kterou loni v dubnu v Praze podepsali prezidenti Dmitrij Medveděv a Barack Obama, dává Rusku a Spojeným státům sedm let na to, aby své strategické arzenály omezily zhruba o třetinu. Počet hlavic má klesnout na 1 550 z dosavadních 2 200. Počet rozmístěných nosičů, tedy ponorek, letadel a raket, klesne na 700. Nová smlouva rovněž umožňuje vzájemné kontroly jaderných arzenálů, což nebylo možné od předloňského prosince, kdy vypršela platnost původní smlouvy START.

Smlouva mezi USA a Ruskem o snížení jaderného arzenálu
Zdroj: ČT24