Nejdelší jeskyní na světě je ta Mamutí

Frankfort (Kentucky) - Mamutí jeskyně (v angličtině Mammoth Cave) je nejdelší jeskyní na světě. Jde tím pádem o největší atrakci národního parku stejného názvu, který se nachází ve státě Kentucky ve Spojených státech amerických. Zatím známá délka všech podzemních prostorů jeskyně je 630 kilometrů, ale další objevené chodby ji každý rok o několik kilometrů prodlužují. Jeskyně, včetně okolí, byla 1. července 1941 vyhlášena národním parkem. Park se rozkládá v okrese Edmonson a je veliký 214 čtverečních kilometrů. Park byl roku 1981 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Jeskyni je možné navštívit na několika prohlídkových trasách. Tou nejzajímavější je plavba po podzemní říčce Echo. Vstupní části jeskyně jsou lidem známy už tisíce let, jak dokládají archeologické vykopávky.

Pro moderní dobu jeskyni objevil John Houchins roku 1797. V jeskyni se poté těžilo guano, tedy nahromaděný trus ptáků či netopýrů, který slouží například k výrobě střelného prachu. Mamutí jeskyně byla dále objevována, až se začátkem 20. století stala slavnou turistickou atrakcí.

Postupně docházelo k objevování dalších jeskynních prostor a také k propojování s okolními jeskyněmi. Po druhé světové válce tak byla jeskyně označena jako nejdelší jeskynní systém světa.

V roce 1972 byla Mamutí jeskyně propojena s tehdy třetí nejdelší jeskyní na světě, Flintovou jeskyní. V současnosti je jeskyně téměř třikrát delší než druhá nejdelší známá jeskyně na světě, zvaná Optimistická jeskyně na Ukrajině.

V blízkosti Mamutí jeskyně se nacházejí další dva velké jeskynní systémy, Fisher Ridge a Martin Ridge. Pokud by se podařilo je propojit s Mamutí jeskyní, vznikl by systém chodeb dlouhý neuvěřitelných 800 kilometrů.