Po záplavách a cyklonu na Austrálii útočí plameny

Perth - Dva velké požáry buše zuří na předměstích západoaustralského Perthu. Oheň zničil už 59 domů a 28 dalších poškodil. Vítr navíc pomáhá plameny šířit. Domovy musely opustit stovky lidí. Policie dokonce pozatýkala několik obyvatel, kteří po výzvě odmítli odejít. Na několika místech v okolí města byl vyhlášen stav přírodní katastrofy.

Plameny už poničily území o rozloze asi 1 600 hektarů. Požár vypukl o víkendu severně i jihovýchodně od Perthu. Muž nechtěně zapálil trávu na zahradě, když pracoval s brusem. Druhý požár rozohnila větev, která spadla na elektrické vedení. 

Do boje proti ohni okamžitě vyrazily stovky hasičů. Jeden z nich byl lehce zraněn. Zdravotníci také ošetřovali lidi, kteří se nadýchali kouřem. 

Požáry zuří v zalesněných oblastech, kam mají záchranáři obtížný přístup. Hasičům se zatím nepodařilo dostat plameny pod kontrolu. „Z bezpečnostních důvodů nikomu nedovolujeme se do oblastí vrátit,“ uvedl zástupce záchranářů Craig Hynes.

Požáry na západním pobřeží Austrálie přišly v době, kdy se východ země vzpamatovává z dopadů rozsáhlého cyklonu Yasi a katastrofálních záplav, které si vyžádaly 35 životů. Oheň navíc potrápil Austrálii i před dvěma lety. Tehdy plameny zničily přes 2 000 domů a vyžádaly si přes 200 obětí.