Indie a Pákistán obnoví mírová jednání

Dillí - Indie a Pákistán obnoví oficiální mírové rozhovory. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z indické vlády. Jednání byla přerušena v roce 2008 po bombových útocích v Bombaji. O život tehdy přišlo 166 lidí. Dillí z podílu na nich obviňovalo pákistánskou tajnou službu. Obě země taky vedou desetiletí spory o Kašmír, bojovaly o něj ve dvou válkách.

Bombajské útoky spáchala skupina deseti atentátníků napojených na pákistánskou islámskou teroristickou organizaci Laškare tajjaba. Přežil jediný z útočníků a tomu loni indický soud vyměřil trest smrti. Laškare tajjaba bojuje od počátku 90. let proti indickým vojákům v převážně muslimském indickém regionu Kašmír. Ten je jedním z problémů indicko-pákistánských vztahů. 

Loni v dubnu se začaly vztahy mezi oběma zeměmi oteplovat. V Bhútánu se sešli indický premiér Manmóhan Singh s pákistánským protějškem Júsufem Rázou Gíláním. Indie pak také učinila vstřícné gesto, když do Pákistánu poslala finanční pomoc pro oběti katastrofálních záplav.