V Pobřeží slonoviny se už zase střílí

Abidžan - Nepokoje zmítají nejen severem Afriky, znovu se rozhořely i v Pobřeží slonoviny na západě kontinentu. Na předměstí Abidžanu byla podle svědků znovu slyšet střelba a výbuchy. Přesunuli se tam vojáci loajální dosavadnímu prezidentovi Laurentu Gbagbovi a střetli se s jednotkami podporujícími jeho rivala Alassana Ouattaru. Z oblasti prchají civilisté. Ouattaru uznalo mezinárodní společenství za vítěze listopadových prezidentských voleb, Gbagbo ale odmítl odstoupit. Oba rivalové již dříve složili prezidentskou přísahu a jmenovali své vlády. Od té doby už zahynulo při nepokojích přes 300 lidí.

V úterý bylo při srážkách se skupinou ozbrojenců ve čtvrti loajální Ouattarovi zabito deset příslušníků pořádkových sil věrných Gbagbovi. Ke srážkám došlo v době, kdy se prezidenti čtyř afrických zemí setkali s Ouattarou a jednali s ním o ukončení jeho boje o prezidentské křeslo s Gbagbou. Schůzka se konala v hotelu Golf, kam se Ouattara stáhl se svým štábem a je blokován silami loajálními Gbagbovi.

Zprostředkovatelé vyslaní Africkou unií nemají v rukou řešení, ale doufají, že se najde východisko, které zachrání mír nejen v této oblasti, ale i mimo Pobřeží slonoviny a v celé Africe, řekl mauritánský prezident Muhammad uld Abdal Azíz. Nové volby nejsou pravděpodobné, alternativou by mohlo být rozdělení moci mezi oba muže: jeden by mohl být prezidentem a druhý viceprezidentem na dva roky a poté by si funkce vyměnili.