Kaddáfí: Státy útočící na Libyi jsou vrazi

Tripolis - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí opětovně odsoudil letecké údery NATO na Libyi a pohrozil účastnickým zemím odvetou. Projev vysílaný v noci na dnešek státní televizí reagoval na nedělní útok aliance, při kterém údajně zemřeli civilisté. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že opozice už dosáhla v zemi tak velkého pokroku, že je vyrovnaným soupeřem Muammaru Kaddáfímu.

Kaddáfí v projevu citoval prohlášení aliance, že NATO zasahuje své cíle s přesností. „Jednoho dne vám odpovíme stejně a vaše domovy budou legitimními cíli,“ varoval libyjský vůdce. „Nebojíme se, chceme zemřít jako mučedníci,“ tvrdil.

Dosavadní náklady na operace v Libyi dnes vyčíslila Británie. Dosavadní částka 250 milionů liber podstatně přesáhla původně plánované výdaje. Na začátku aliančních operací hovořil britský ministr financí George Osborne o výdajích v řádu desítek milionů. Pokud by se operace prodloužila až do podzimních měsíců, mohly by údajně dosáhnout až jedné miliardy liber (přes 27 miliard korun), uvedla s odvoláním na experty britská média.

Minulý týden vyčíslil náklady americké účasti v libyjských operacích Bílý dům. Do 3. června činily výdaje 714 milionů dolarů (přes 12 miliard korun). Do září americká administrativa počítá s asi 1,1 miliardy dolarů. Francie odhadla své dosavadní výdaje v Libyi na 87 milionů eur (2 miliardy korun).