Libyjská opozice ovládla východ země, má podporu OSN

New York – Mezinárodní nátlak na Libyi sílí. Rada bezpečnosti OSN totiž jednomyslně schválila sankce proti vůdčím představitelům země. Zmrazila majetek libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a jeho blízkých a zakázala jim cestovat. Kaddáfí však rezoluci označil za neplatnou. Podle něj totiž porušuje Chartu OSN, která zajišťuje práva jednotlivých zemí. Embargo je uvaleno i na dovoz zbraní do země. Kaddáfí slábne i uvnitř země. Libyjská opozice totiž už získala kontrolu i nad třetím největším městem země Misurátou, kterou podle dnešní zprávy televize Al-Džazíra opustily vládní jednotky a milice. Podle opozice už je tak „osvobozen“ celý východ Libye. Protirežimní síly dnes kolem poledne navíc také ovládly Závíju, tedy první město západně od metropole. Kromě přechodné vlády také na východě země vznikla Národní rada, která je „tváří revoluce v přechodném období“.

Rada odsoudila hrubé porušení lidských práv

Podle rady uvalení sankcí znamená „odsouzení hrubého a systematického porušování lidských práv, včetně represí vůči mírumilovným demonstrantům“. Všichni představitelé rady také vyjádřili znepokojení nad zabíjením civilistů. Mezinárodní trestní soud by podle OSN měl navíc vyšetřit násilnosti vůči protivládním demonstrantům. Mezinárodní trestní soud může soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Kaddáfí se podle představitelů rady zločinů proti lidskosti dopustil tím, že nařídil útoky na vlastní obyvatelstvo. Na „černé listině“ osob, jimž je zakázán vstup do jiných států, je zapsáno 16 jmen. Kromě členů Kaddáfího rodiny jsou to také vysocí činitelé libyjských bezpečnostních sil a ministr obrany.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Zástupce libyjského velvyslance při OSN Ibrahím Dabbáší o sankcích:

„Pomůžou ukončit fašistický režim, který se v Tripolisu stále drží.“

Uvalení sankcí posílá podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna do světa zprávu, že „hrubé porušování lidských práv nebude tolerováno“. Zástupce libyjského velvyslance při OSN Ibrahím Dabbáší, který se tento týden od Kaddáfího distancoval, rozhodnutí Rady bezpečnosti uvítal. „Rada bezpečnosti se sjednotila, aby odsoudila násilí, vyslovila se pro potrestání viníků a přijala sankce proti sveřepému libyjskému vedení. Je to jasné varování libyjské vládě, že musí zastavit zabíjení,“ komentuje jednomyslnost rady americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová.

Další opatření vůči Libyi OSN neplánuje. Neuvažuje se ani o vyhlášení bezletové zóny nad severoafrickou zemí ani o vyslání mezinárodních jednotek OSN do Libye. Jakoukoli vojenskou intervenci v zemi vyloučila i Severoatlantická aliance.



Kaddáfí v rozhovoru pro srbskou televizi Pink TV řekl, že by měla vzniknout komise OSN, která by situaci v Libyi prozkoumala. Podle něj totiž panuje ve většině Libye klid. Malá skupina odpůrců jeho vlády je údajně obklíčená a fakticky odsouzená k porážce. „Vyřídíme to. Lid stojí za mnou,“ tvrdil.

Kaddáfí slábne, ale nevzdává se

Navzdory sílícímu tlaku ze všech stran se libyjský vůdce nevzdává a setrvává zabarikádován v tripolské čtvrti Báb al-Azízíja. Jeho jednotky a milice loajální režimu už však ovládají stěží polovinu milionové metropole. Kaddáfího mocenská základna se navíc nadále rozkládá. Údajně už polovina důstojníků odešla z tajných služeb a vojenských výborů.  

Oponenti Kaddáfího režimu z východní části Libye dnes oznámili ustavení Národní rady. Ta ale nemá být prozatímní vládou, nýbrž „tváří revoluce v přechodném období“, zdůraznil mluvčí nové rady na tiskové konferenci v Benghází. Rada nevidí žádný prostor pro jakékoliv vyjednávání s Kaddáfího vládou.

Právě v Benghází, které má pod kontrolou opozice, mezitím vzniká i nová přechodná vláda. Mezi nově vznikajícími revolučními uskupeními však vládne nevraživost. Do čela vlády se postavil bývalý ministr spravedlnosti Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl, který mezi prvními přešel na stranu povstalců. Ten prohlásil, že pouze a jen Kaddáfí nese odpovědnost za zločiny, které se v Libyi staly, a že jeho kmenu je naopak odpuštěno. Situace ve druhém největším městě Libye je podle informací jeho obyvatel klidná. Opozice navíc pod kontrolu získala i hospodářské centrum země Misuráta.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS):

„Bylo domluveno, že se o několik zemí postarají Maďaři jako předsednická země EU. Pokud by k tomu z nějakých důvodů během dnešního dne nedošlo, tak jsme komunikovali s ministerstvem zahraničí, které to koordinuje a česká armáda je samozřejmě připravená vyslat i svůj speciál.“

Ze země prchá před násilnostmi a chaosem tisíce osob. Podle dnešní zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uteklo do sousedních zemí za minulý týden bezmála 100 tisíc lidí. Televize Al-Džazíra citovala z telefonátu jedné z obyvatelek Tripolisu, která má strach vůbec vyjít na ulici, „protože se tam pořád střílí“. 

Zhruba polovina z 23 českých občanů, kteří se chystali opustit Libyi, již ze země odcestovali. Podařilo se evakuovat šest českých turistů z města Sabha. Ti odletěli pravidelnou linkou do Káhiry, kde se jich ujme česká ambasáda v Egyptě. Z Tripolisu také odletělo pět pracovníků českého velvyslanectví, které Praha dočasně uzavřela. Ve východolibyjském Benghází je dalších 11 českých občanů. Ti by měli odcestovat také ještě dnes britskou fregatou Cumberland na Maltu. Potvrzení o jejich nalodění očekává české ministerstvo zahraničí během večerních hodin. V zemi nadále zůstávají české občanky, které mají v zemi svoje rodiny. K návratu z Libye vyzvalo Čechy v sobotu ministerstvo zahraničí s poukazem na nepřehlednost bezpečnostní situace v zemi.

OSN, USA ani Rusko nemohou Kaddáfího tolerovat

Libyjská opozice už začíná mít veškerou podporu světa. „Nepřijatelné“ použití síly proti civilistům v Libyi odsoudilo i Rusko. Postoj Moskvy vyjádřil ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonátu se svým libyjským protějškem Músou Kúsou. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí by měl teď odstoupit, prohlásil také americký prezident Barack Obama v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Bílý dům předtím na Kaddáfího režim taktéž uvalil sankce.

Na balíku sankcí proti libyjskému režimu se v pátek v zásadě shodly i členské země Evropské unie. Formální rozhodnutí o jejich zavedení s cílem vyvinout co nejsilnější tlak na zastavení násilí v této severoafrické zemi by mělo padnout počátkem nadcházejícího týdne.

Kaddáfího syn hovoří o domluvě, povstalci ale chtějí zaútočit na město

Sajf Islám Kaddáfí:

„Je nutné dosáhnout dohody, protože lidi nečeká žádná budoucnost, pokud se společně nedomluví na novém programu.“

Střety mezi odpůrci režimu a Kaddáfího jednotkami pokračovaly i v sobotu. Povstalci slaví úspěch na dělnických předměstích Tripolisu - po pěti dnech je bezpečnostní složky vyklidily. V televizi Al Arabíja znovu vystoupil Kaddáfího syn. V rozporu se záběry, které Libyjci zveřejňují na internetu, tvrdil, že v zemi i v Tripolisu je klid a že údaje o obětech jsou výplodem zmanipulovaných médií. Začal také mluvit o dohodě. Jenže povstalci z Benghází jednají zatím jen o jediném. Snaží se domluvit s kmenovými náčelníky o tom, aby je přes své území pustili na tisícikilometrový ozbrojený pochod do hlavního města.