Povstalci v Kolumbii unesli dvě desítky pracovníků ropné firmy

Bogotá - S největší pravděpodobností levicoví povstalci unesli 23 pracovníků kanadské ropné společnosti v odlehlé pralesní oblasti jihovýchodní Kolumbie. Podle sdělení guvernéra departementu Vichada všichni unesení jsou Kolumbijci. Do tábora společnosti u obce Cumaribo v pondělí vtrhla trojice ozbrojenců a odvedla z něj 23 osob. Cumaribo leží 480 kilometrů východně od kolumbijské metropole Bogoty. Oblast je přístupná fakticky jen vrtulníkem.

Podle guvernéra není známo, kam únosci svoje zajatce odvlekli. Nicméně je přesvědčen, že únosci jsou členy Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Do oblasti už byly vyslány armádní jednotky s cílem unesené dělníky
najít. Kanadská společnost Talisman Energy převzala v loňském roce 49procentní podíl z koncese společnosti British Petroleum v Kolumbii. Státní společnost Ecopetrol drží zbývajících 51 procent.

FARC ve Vichadě operují společně s kokainovými kartely. FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. V roce 2002 měly asi 20 000 bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na 8 000 - pokles je důsledkem střetů s vládními silami, zajetí nebo dezerce. Proti vládám v zemi bojují už 45 let, přičemž tento konflikt si vyžádal nejméně 120 000 mrtvých, podle některých zdrojů až 200 000, většinou civilistů. Přes dva miliony Kolumbijců se stalo uprchlíky.

Svůj boj, původně vedený za prosazení radikálních levicových idejí, FARC financují především z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby. Počet únosů se výrazně snížil díky zlepšování bezpečnostní situace. Pondělní únos ale ukazuje, že ropné a báňské společnosti jsou stále terčem zločineckých aktivit.