Ve Francii zatkli vojenského šéfa ETA

Madrid - Francouzská policie zatkla údajného vojenského šéfa baskické separatistické organizace ETA. Alejandra Zobarana Arriolu zadržela s dalšími třemi členy organizace nedaleko belgických hranic. ETA v lednu ohlásila trvalé a všeobecné příměří; boj separatistů za nezávislost na Španělsku stál od konce 60. let životy víc než 800 lidí.

Skupinka včetně Arrioly, zvaného Xarlas, padla do rukou policie v obci Willencourt asi 50 kilometrů severozápadně od města Amiens. Operace se uskutečnila ve spolupráci se španělskými úřady a byla řízena protiteroristickým centrem v Paříži. S Arriolou byl zatčen i šéf logistiky skupiny Mikel Oroz Torrea, přezdívaný Peru. Totožnost dalších dvou zadržených se zatím nepodařilo zjistit.

Jde o největší zásah proti ETA od 10. ledna, kdy skupina ohlásila „trvalé“ příměří, které však Madrid nepovažuje za dostatečné. Naposledy ETA spáchala atentát 9. srpna 2009. Třicetiletý Alejandro Zobaran se stal podle španělských úřadů novým vojenským šéfem ETA po zatčení Mikela Karrery Sarobeho v Bayonne na jihozápadě Francie loni v květnu.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) je na seznamu teroristických organizací Evropské unie a Spojených států. Za více než 40 let boje za nezávislost Baskicka má prý na svědomí smrt nejméně 829 lidí. Organizace oslabená řadou zatčení vyhlásila loni na podzim příměří. Úřady však mají stále na paměti předchozí příměří ETA z roku 2006, které skončilo atentátem na madridském letišti, při němž zahynuli dva lidé, a oznámení ETA odmítají brát na vědomí. Požadují, aby se radikální separatisté nadobro a bezpodmínečně zřekli ozbrojeného boje.

Separatisté z ETA
Zdroj: ČT24