Europol zneškodnil pedofilní síť

Haag - Mezinárodnímu vyšetřovacímu týmu se podařilo rozbít možná vůbec nejrozsáhlejší internetovou pedofilní síť na světě. Při zátahu Europolu bylo zatčeno přes 180 podezřelých lidí. Ti byli členy internetového fóra, které zveřejňovalo dětskou pornografii a podporovalo sexuální vztahy mezi dospělými a mladými chlapci. Server měl sídlo v Nizozemsku.

Zatýkalo se ve Velké Británii, Nizozemsku, Itálii, ale i v Kanadě, Thajsku, na Novém Zélandu nebo v Austrálii. „Kromě zatčených jsme odhalili i 670 dalších podezřelých. Podařilo se nám také identifikovat 230 dětí, které byly obětí pedofilů a které jsme zajistili z jejich rukou,“ uvedl ředitel Europolu Rob Wainwright. Vyšetřovatelům se tak podařilo dopadnout zřejmě nejrozsáhlejší pedofilní sít na internetu na světě. 

Osoby podezřelé z pedofilie byly členy online fóra na Boylover.net, které podporovalo sexuální vztahy mezi dospělými a mladými chlapci. Internetové stránky umožňující přístup k pedofilním fotografiím a filmům operovaly ze serveru se sídlem v Nizozemsku. V jedné době mělo fórum kolem 70 000 členů. Většina z nich však podle vyšetřovatelů nebyla pro děti nebezpečná. 

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Do pedofilní sítě pronikli policisté pomocí nastrčených agentů. Ti pak postupně identifikovali jednotlivé členy stránek. Odhalili mezi nimi i několik policistů. „Mezi zadrženými byli učitelé, vůdci skautských oddílů, počítačoví odborníci i prodavači aut a další. Věkové rozpětí bylo od 19 do 84 let,“ informoval náčelník Australské federální policie Grant Edwards.

Vyšetřování probíhalo ve třiceti evropských zemích. Na pátrání se podíleli experti ze 13 zemí. Europol neupřesnil, kde byli podezřelí odhaleni a jakou mají státní příslušnost.