První úplnou transplantaci obličeje v USA vedl český chirurg

Boston (USA) - První úplnou transplantaci obličeje v USA provedli dnes lékaři bostonské nemocnice pod vedením českého chirurga Bohdana Pomahače. Příjemcem byl stavební dělník Dallas Wiens, který před dvěma lety utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu. Čtyřicetiletý ostravský rodák Pomahač, který patnáctihodinovou operaci třicetičlenného týmu vedl, pracuje v Bostonu patnáct let.

Pětadvacetiletý Wiens z texaského Forth Worthu je po operaci v dobrém stavu. Své zranění si způsobil v listopadu 2008, kdy ho elektrický výboj zcela oslepil a obličej mu těžce poškodil. Pomahačův tým mu transplantoval celou tvář včetně nosu, rtů, kůže, nervů a svalů. Totožnost dárce nebyla zveřejněna. „Pacient utrpěl zranění, která mu zničila celý obličej – místo něj měl jen obnažené kosti. Snažili jsme se posunout hranice chirurgie - obnovili jsme jeho lidský vzhled a funkčnost obličeje,“ řekl České televizi Pomahač,

V bostonské nemocnici Brigham and Women's Hospital už český lékař částečně transplantoval v dubnu 2009 nos, rty a horní patro muži znetvořenému při nehodě. Byla to tehdy teprve sedmá transplantace v dějinách světového lékařství.

Úplně první celkovou transplantaci obličeje provedli loni v březnu španělští lékaři v Barceloně. Příjemcem byl farmář, který se nešťastnou náhodou střelil do obličeje. Při 22hodinovém zákroku dostal novou svalovou tkáň, kůži, nos a rty, ale i novou čelist, zuby, patro a lícní kosti.

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval na lékařské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996.