Malta a Lampedusa čelí náporu afrických uprchlíků

Valletta – K břehům Malty připluly dvě lodě s 515 uprchlíky ze Somálska a Eritreje. Je to největší počet imigrantů za posledních deset let. Lodě odpluly z Libye a doprovázela je dvě další hlídkující plavidla. Velkému náporu uprchlíků je už několik týdnů vystaven malý italský ostrov Lampedusa. Uprchlické tábory jsou tam přeplněné, od začátku roku úřadu registrovaly asi 19 tisíc běženců.

Na Maltě v pondělí přistály dvě lodě s 515 běženci ze Somálska a Eritreje. Lodě, které vypluly z Libye, během přistání doprovázela hlídkovací plavidla. Uprchlíci absolvovali dvoudenní plavbu přes Středozemní moře, byla mezi nimi řada žen a dětí, a dokonce i jeden člověk na invalidním vozíku. 

Nebývalému náporu uprchlíků hlavně z Tuniska již několik týdnů čelí italský ostrov Lampedusa. Od začátku roku jich tu úřady zaregistrovaly přes 19 tisíc. Tamější uprchlické tábory již praskají ve švech, protože na ostrově je oficiálně jen jedno středisko pro přistěhovalce, které pojme pouze 850 lidí.

Zvláštní komisař pro naléhavé humanitární případy Giuseppe Caruso v pondělí v Lampeduse slíbil, že ve středu bude vypraveno šest lodí, které mají přistěhovalce dopravit mimo ostrov do jiných italských středisek pro nelegální přistěhovalce.

Místní obyvatelé už mají neúnosné situace plné zuby. Po návalu přistěhovalců přístav nesnesitelně zapáchá. Nedaleký pahorek se změnil v toaletu pod širým nebem. V pondělí se několik žen připoutalo k nábřeží, aby zabránily přistávání nových lodí.