Rybáře v Iráku ohrožují kuvajtské hlídky

Teherán - Tradici jihoiráckého rybolovu hrozí zánik. Tamní rybáři totiž své řemeslo houfně opouštějí. Důvodem jsou každodenní střety s hlídkami Íránu a Kuvajtu, které rybáře z lovišť vyhánějí. Podle nich se plaví ve vodách jejich států. Na vody, ve kterých rybáři loví, si totiž dělá nárok Kuvajt i Írán. Pro mnoho obyvatel oblasti je rybaření jediným zdrojem obživy a čekají, že je vláda ochrání.

Na iráckém poloostrově Fao se rybářské řemeslo dědilo z generace na generaci. Lodě a sítě ale ve vodách Perského zálivu mizí. Issa Abdul-Wahid se stal rybářem jako jeho otec, ale hlídky sousedních států mu jednou zabavily loď. Vrátily ji za půl roku a bez příslušenství. Rybář si ji nemohl znovu vybavit. „Jeden z našich mužů na ně narazil. Pobodali ho, spoutali a potápěli ho do vody. To je mučení. Jeho jediným zločinem bylo, že pracoval jako rybář,“ uvedl Issa Abdul-Wahid.

„Každá loď má kapitána a deset členů posádky. Takže se na jedné lodi může uživit až sto lidí. Dřív bylo v našem městě takových lodí na dva tisíce. Teď jich zbývá jen něco na čtyři sta,“ potvrdil starosta města Ali Al-Kanaani. Pro mnoho obyvatel oblasti je rybaření jediným zdrojem obživy a čekají, že je vláda ochrání. Dřív to dělalo námořnictvo, ale to má podle guvernéra provincie Fao plné ruce práce s restrukturalizací.

Rybáře v Íránu orožují kuvajtské hlídky (zdroj: ČT24)

„Všichni vědí, že tohle jsou naše vody, ale Kuvajťané nám nedovolí v nich rybařit a posílají nás lovit do bažin.“ Kontrola nad vodními cestami byla jedním z důvodů války mezi Irákem a Iránem v osmdesátých letech. Spory se ale nevyřešily ani dnes a rybářské oblasti proto vážně hrozí vylidnění.