Libye je prý připravena k reformám, Kaddáfí musí ale zůstat

Tripolis - Libyjské vedení je údajně připraveno uspořádat volby či referendum a reformovat politický systém v zemi. Prohlásil to v pondělí vládní mluvčí s tím, že jedině sami Libyjci mohou rozhodnout o tom, jestli Muammar Kaddáfí zůstane v čele země. Americké letectvo mezitím končí s nálety na pozice jednotek libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Britské letectvo naopak podle jeho velitele počítá s tím, že zde bude operovat nejméně další půlrok. Od začátku letecké operace nad Libyí bylo podle NATO zničeno 30 procent Kaddáfího vojenských kapacit, dnes byly bombardovány cíle u Brigy. Londýn už také oznámil brzké konání nové schůzky kontaktní skupiny, která koordinuje politické iniciativy kolem Libye. Rebelové se dnes také chystají vypravit první ropný tanker od vypuknutí války.

„Můžeme mít jakýkoliv politický systém, jakékoliv změny: ústavu, volby, cokoliv, ale kupředu to musí posunovat vůdce. To je naše přesvědčení,“ zněla slova Músá Ibrahíma ohledně případného jednání se západem země. Kaddáfí je podle něj sjednocující postava a bez jeho přítomnosti by v zemi vzniklo mocenské vakuum jako v Somálsku nebo jako po americké invazi v Iráku.

Mluvčí zdůraznil, že nikdo nemá právo říkat Libyjcům, že ztratili svého vůdce, systém či režim. Jedině libyjský lid musí „rozhodnout, jestli má libyjský vůdce odejít, nebo zůstat, rozhodnout, jestli chce mít jiný politický systém, nebo ne.“

Rebelové se chystají vypravit první tanker od vypuknutí bojů

Rebelové se dnes také chystají vypravit první ropný tanker od chvíle, kdy v zemi vypukla občanská válka. Tanker s kapacitou milionu barelů ropy zamířil v pondělí z egyptských vod do přístavů ovládaných rebely. Prodej suroviny, jehož zprostředkování nabízí Katar, není v rozporu se sankcemi OSN. Ty se vztahují pouze na libyjské státní společnosti spojené s Kaddáfího rodinou, ale ne na libyjskou ropu jako takovou.

Maltský premiér Lawrence Gonzi v pondělí při jednání s Kaddáfího vyslancem Abdal Atím Ubajdím ale zdůraznil, že Kaddáfí a jeho rodina se musejí vzdát moci. Maltská vláda se staví za rezoluci OSN, podle níž Kaddáfího vláda musí odstoupit, on sám i s rodinou musejí odejít; musí být uzavřeno okamžité příměří a spuštěn proces, v němž libyjský lid bude mít demokratickou volbu. Zprostředkovat příměří mezi bojujícími stranami se snaží Turecko, do snah o jeho dosažení se zapojilo i Řecko. Ubajdí v obou zemích jednal před příletem na Maltu.

USA končí s nálety a zrušily finanční sankce proti Kúsovi

Původně měly USA svou bojovou účast ukončit v sobotu. Vyhověly ale prosbě Severoatlantické aliance, která žádala o delší zapojení Američanů do vzdušných operací nad Libyí. Oficiální zdroj z NATO, jenž si přál zůstat v anonymitě, podle AP potvrdil, že USA stahují své letouny z operací nad místy bojů a omezí se na podpůrnou roli v podobě tankovacích a monitorovacích letů.

Spojené státy v pondělí večer také oznámily, že ruší finanční sankce proti bývalému libyjskému ministrovi zahraničí Músovi Kúsovi, který minulý týden uprchl před Kaddáfím do Británie. Kúsovy zahraniční bankovní účty tak již Američané neblokují. Americké ministerstvo financí tento krok zdůvodnilo snahou povzbudit další vysoce postavené libyjské představitele k tomu, aby se obrátili proti režimu.

Britové prý nad Libyí budou nejméně půl roku

Náčelník britského vojenského letectva Stephen Dalton v pondělí v britském tisku odhadl, že britské operace v Libyi potrvají nejméně šest měsíců. Britský ministr zahraničí William Hague rovněž sdělil, že příští týden se v katarské metropoli Dauhá sejde kontaktní skupina, kterou tvoří západní, arabské a další země a organizace, které se nějak podílejí na řešení libyjské krize. Také uvedl, že Londýn hodlá zásobovat libyjské vzbouřence komunikačním zařízením, aby lépe odolávali Kaddáfího útokům.

Músá Kúsa
Zdroj: ČT24