Znásilněná Libyjka pro CNN: Jde mi o krk

Tripolis - Libyjka Imán Obejdíová, která tvrdí, že ji znásilnili bojovníci Muammara Kaddáfího, byla propuštěna z vazby, ale bojí se o život. „Odposlouchávají všechny mé telefony, i ten, s nímž s vámi nyní hovořím. Sledují mne. V neděli mne unesli autem a zbili na ulici. Ano, chci z Tripolisu odejít. Mám děsivé sny a pocit ohrožení 24 hodin denně. Neustále mi hrozí smrtí,“ sdělila dívka v telefonickém rozhovoru televizi CNN.

Imán se dovolávala organizací ochránců lidských práv a prosila je, aby zveřejnili její případ a pomohli dostat se pryč. „Jsem tady jako rukojmí. Když řeknu novinářům, co se stalo v Tripolisu, nevyjdu už nikdy z věznice,“ tvrdila.

O případu Imán Obejdíové se mluví od 26. března. Tehdy ji vládní agenti vyvlekli z hotelu Rixos v Tripolisu, když zahraničním novinářům ukazovala odřeniny jako následky údajného znásilnění. Vojáci ji prý vyvlekli na kontrolním stanovišti z taxi, opakovaně znásilnili a drželi dva dny v zajetí.

Imán také sdělila, že když ji Kaddáfího odvlekli z hotelu, dali jí čisté šaty a chtěli, aby v televizi svou verzi o znásilnění popřela a řekla, že ji znásilnili povstalci. „Za kamerou na mne mířilo 15 samopalů,“ řekla Obejdíová, která prý návrh zaměnit pachatele odmítla. Ve vyšetřovací vazbě strávila 72 hodin, vyšetřovatelé ji prý polévali vodou a házeli na ni jídlo. Propustili ji až po lékařské prohlídce, která údajně potvrdila znásilnění i mučení. Státní televize o Obejdíové hovořila jako o opilé, zdrogované prostitutce a zničila jí prý pověst.

Obejdíová má zakázáno hovořit s novináři a v neděli jí agenti nedovolili vstoupit do hotelu Rixos. Je z východní Libye, kterou ovládají povstalci, teď žije u sestry, ale ven nechodí ze strachu před policií.

Televizi CNN opět popisovala detaily znásilnění. Byla při něm prý svázána, vojáci ji prý kousali a lili jí do očí alkohol, aby neviděla. Říkali jí, aby přivedla muže z východní Libye podívat se, jak se na západě zachází s jejich ženami. Spolu s ní vojáci drželi v zajetí i šestnáctiletou dívku, která se prý přestala vzpouzet a chovala se apaticky. Ráno, když vojáci spali, Obejdíovou ale rozvázala a umožnila jí prchnout.

Obejdíová tvrdila, že se po znásilnění ocitla v moci Kaddáfího lidí ještě třikrát. Poprvé, když ji odvedli k výslechu z hotelu, podruhé, když se pokoušela prchnout z Libye do Tuniska, a potřetí v neděli.