Mexická média už nebudou ukazovat vraždy

México - Mexičtí novináři chtějí učinit přítrž šokujícím záběrům vražd drogových kartelů, které se v místních médiích starají den co den o velké pozdvižení. Zástupci hlavních mexických televizí a novin podepsali novou dohodu, na jejímž základě už drogoví mafiáni nebudou prezentovaní jako oběti nebo vítězové a média si budou dávat pozor, aby nešířila mafiánskou propagandu.

„Je to nová strategie. Mexičané budou dál informovaní o tom, co se děje v jejich zemi, média se ale nebudou nedobrovolně stávat hlásnými troubami zločinů, které chtějí teroristické skupiny zveřejnit,“ říká k dohodě mexický novinář a spisovatel Federico Reyes Heroles. Jen za posledních pět let zavraždili mexičtí mafiáni 22 novinářů, další jsou unesení nebo pohřešovaní. Tamní média čelí kritice, že zveřejňují mafiánské výhrůžky a zveřejňují brutální videa, čímž symbolickou sílu drogových šéfů podporují.

José Goméz, ředitel listu El Mexicano:

„Cílem dohody je, abychom nebyli mluvčími drogových kartelů, nebyli jejich nástroji. Nebudeme psát o jejich činech, když to nebude nutné.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Od prosince 2006, kdy mexický prezident Felipe Calderón povolal do boje proti pašování drog i 50 tisíc vojáků, bylo v Mexiku kvůli drogám zabito skoro 35 000 lidí. Jde jak o oběti střetů mezi policisty a vojáky na jedné a pašeráky na druhé straně, tak o oběti války mezi drogovými gangy o ovládnutí výnosných cest přísunu drog do USA, které jsou jejich největším světovým spotřebitelem.

Od roku 2006 v zemi také beze stopy zmizelo téměř 5 400 lidí. Násilnosti se soustřeďují hlavně do severních oblastí při hranicích s USA. Pohraniční město Ciudad Juárez je považováno za nejnebezpečnější místo na světě. Jen během pátku a soboty ve městě při třech incidentech zemřelo dvacet lidí.

V noci na pondělí přišlo kvůli pašování drog o život dalších devět lidí. Neznámí ozbrojenci zabili šest policistů ve východomexickém státě Veracruz, krátce nato zemřeli tři lidé při přestřelce mezi policisty a pašeráky na předměstí Acapulka. Incident skončil požárem, kterému padla za oběť velká samoobsluha, multikino a obchody jednoho nákupního střediska. Několik lidí bylo zraněno.

Kokain v USA podražil

Na 28. mezinárodní konferenci o kontrole drog, která se koná v Cancúnu, byl zveřejněn americký dokument, podle něhož kvůli zesílení boje proti pašování stoupla v USA cena kokainu nejlepší kvality od ledna 2007 do konce loňského roku o 68 procent - na skoro 165 dolarů (2 900 korun) za gram. Konference se za mimořádných bezpečnostních opatření účastní zástupci 120 zemí. Většina jednání je za zavřenými dveřmi.