Před svatebním šílenstvím se téměř nedá uniknout

Londýn - Britky opět šílí po oblečení, které nosí snoubenka prince Williama Kate Middletonová. Nejprve ženy hromadně skupovaly modré šaty, ve kterých Kate oznamovala zásnuby, teď jde zase na dračku halenka, kterou si vzala na focení zásnubního portrétu. Kate si na to oblékla halenku z tři roky staré podzimní kolekce. Stála ji tehdy 95 liber (přes 2,5 tisíce korun). Teď je znovu halenka k mání v obchodech, tentokrát už ovšem za 126 liber, což je asi 3,5 tisíce korun. Zatímco obchodníci si před královskou svatbou jen mnou ruce, některé obyčejné Brity už sňatek prince Williama a Kate Middletonové trochu obtěžuje. Britská média totiž veřejnost denně bombardují zprávami o nejrůznějších detailech ceremoniálu - seznamu pozvaných, dortech, kočáru, nevěstiných šatech atd.

„Už mě to všecko unavuje,“ komentuje to čtyřiadvacetiletý výzkumník na londýnské Imperial College Andreas Dopner. „Vidíte to v televizi, na internetu, všude. Nevěřím v královskou rodinu a myslím, že ty peníze by se mohly líp utratit jinde.“ 

Harry bude mít projev, ze kterého budou Williamovi padat vlasy 

Bohumil Vostal ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Pro ty, kteří už mají svatby plné zuby, chystá velšská nacionalistická skupina na venkově „tábor úniku před svatbou“. A pro ty, co zase svatba enormně zajímá, dál média přinášejí podrobné zprávy. Například o tom, že princ William se nechal slyšet, že po svatbě nebude nosit snubní prsten. To naopak jeho budoucí žena Kate se už těší na to, jak jí bude levý prsteníček zdobit prsten zhotovený z vzácného velšského zlata. To se používá na výrobu královských snubních prstenů už od roku 1923. Prsten z tohoto vzácného kovu nosí jak královna Alžběta II., tak její syn Charles, který si v roce 2005 vzal Camillu. Prsten z velšského zlata měla i princezna Diana. 

Zatímco celý Buckinghamský palác žije svatebními přípravami, mladší bratr ženicha, princ Harry, si s tím zatím hlavu nedělá, a to i když má jako Williamův svědek přednést tradiční projev. Přestože svatba se koná za 24 dní, Harry ještě nemá proslov připravený. Přiznal jen, že plánuje řeč, kterou družbové obvykle mívají. Williama si v ní bude dobírat. „Řeknu pár příhod, ale myslím, že tam bude babička, takže budu muset být pečlivý ve výběru,“ řekl Harry, který si chce do bratra „párkrát rýpnout a přivést do rozpaků - aby mu vypadlo pár vlasů“.