Španělé mají recept na zdravé hranolky

Madrid – Milovníci hranolek, brambůrků a dalších tučných jídel se mohou radovat. Vědci ve Španělsku totiž objevili alternativu k tukům, které se při smažení a pečení těchto pochutin používají a které lidskému zdraví škodí především vysokým obsahem cholesterolu. Zdroj nezávadného tuku našli ve slunečnicových semínkách. Doba, kdy budeme moci s klidným srdcem mlsat „zdravé sladkosti“, již tudíž není příliš vzdálená.

Při výrobě mnoha potravin je nutné používat trvanlivé tuky, které nepodléhají oxidaci a vydrží i při pokojových teplotách. Jejich hlavním zdrojem byly doposud tuky živočišné a oleje z tropických plodin. Ty ale našemu zdraví příliš neprospívají. Vědci se proto porozhlédli v rostlinné říši ještě dál a podrobněji – na slunečnice.

„Vyvinuli jsme novou technologii, která nám umožnila analyzovat složení poloviny slunečnicového semínka, a pak jsme vybrali ty nejlepší části,“ vysvětlil výzkumník Rafael Garcés, jak on a jeho kolegové k objevu došli.

Španělé objevili tuk bez cholesterolu (zdroj: ČT24)

Novému slunečnicovému tuku bez cholesterolu vědci předpovídají velkou budoucnost. Je ho možné připravit jak v tuhé formě, tak v podobě oleje. Použít se může nejen na smažení a pečení, ale také při výrobě zmrzliny nebo čokolády.

Zdravý tuk se již používá

Většina firem z oblasti rychlého občerstvení a výrobců smažených pochoutek proto tento olej testují. „McCain už s ním své výrobky smaží a také McDonalds ho už v některých svých restauracích používá,“ prohlásil generální manažer firmy NutriSun, která se vývojem slunečnicového tuku zabývala.

foťák
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová