Itálie povolí tuniským imigrantům dočasný pobyt

Řím - Itálie bude vydávat dočasná „humanitární“ povolení k pobytu tuniským imigrantům, kteří nedávno připluli na její území. Toto povolení jim umožní cestovat volně ve všech zemích schengenského prostoru. Včera to oznámil italský ministr vnitra Roberto Maroni, který bude celou záležitost probírat se svým francouzským protějškem během dneška.

„Voláme po dvoustranné dohodě mezi Evropskou unií a jednotlivými státy. K řešení situace je nutná mezinárodní spolupráce, a to i v takových případech, kdy bylo původně rozhodnutí ponecháno na jednotlivých zemích,“ prohlásil Maroni. Takový mechanismus, který by do problematiky imigrace zapojil i ostatní země EU, se pokusí definovat ministři vnitra Francie a Itálie.

Většina imigrantů totiž podle Maroniho tvrdí, že chce za svými příbuznými nebo přáteli do Francie a dalších evropských zemí. Italské dočasné povolení by mělo platit jen pro imigranty, kteří již do Itálie přijeli. Podle dohody uzavřené s Tuniskem budou noví běženci repatriováni do Tuniska.

Itálie a Francie budou jednat o tuniských imigrantech (zdroj: ČT24)

Francouzský ministr vnitra Claudem Tupant ale ve čtvrtek upozornil, že Paříž nechce zažít vlnu tuniské imigrace z Itálie a bude žadatele o pobyt, kteří nebudou splňovat stanovené podmínky, vracet. Pro pohyb uvnitř schengenského prostoru nestačí mít povolení k pobytu (některého členského státu), je třeba mít průkaz totožnosti a zajištěné finanční zdroje, řekl Guéant.

Mnoho běženců, kteří směřují přes moře k jihu Itálie, umírá. Oficiální statistika mrtvých neexistuje. Italská charitativní organizace Fortress odhaduje, že v letech 2006 až 2008 přišlo ve Středozemním moři o život na 3 600 imigrantů.

Uprchlíci z Tunisu zaplavují Itálii
Zdroj: ČT24