Krétou za historií i romantikou

Krétu, největší a nejjižnější řecký ostrov, si čeští turisté v posledních letech docela oblíbili. Loni sice poptávku po této destinaci poněkud zmrazily neustále se opakující stávky proti úsporám, letos se už Řecko ale opět vrací na výsluní zájmu a stává se destinací číslo jedna, kam Češi nejčastěji vyráží letecky. Zvláště u Kréty je důvodů zájmu turistů víc – krásné na severu ostrova písčité, na jihu písčitokamenité pláže a celé spektrum antických nebo třeba také benátských památek.

Nedávno jsem si mezi svými známými, kteří navštívili Krétu, udělala malou anketu, zda se jim líbil nejznámější řecký palác Knossos, ve kterém je i onen labyrint známý ze starých řeckých bájí, jehož zdi ukrývali strašlivého Mínotaura – napůl člověka, napůl býka. Fanoušci ČVUT a vyznavači Tří sester, které zpívají „Já chci domů hned, nebavěj mě vykopávky“ – hlasovali pro Knossos. Prý se jim docela líbil, nebyly to jen kameny v zemi, občas na nich byla i nějaká ta freska.

Zato zarytí vyznavači kultury a historie měli většinou pro Knossos jediné označení – Mickey Mouse pro turisty. Mně z osobní zkušenosti nezbývá nic jiného než jim dát za pravdu. Pokud chcete vidět skutečné antické sídliště bez zbytečného dostavování a zdí zalitých betonem, doporučuji navštívit Festos. Tato archeologická lokalita je druhým nejlépe zachovaným mínojským palácem v Řecku. Palác Festos byl v mínojské době centrem úrodné roviny Messara. Razil vlastní měnu a v době své slávy uzavíral aliance s dalšími autonomními městy.

  • Festos na pozadí roviny Messara autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Barevná nádhera ve Festu autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

Palác vznikl na počátku 2. tisíciletí a zanikl koncem 15. století před Kristem, kdy ho zpustošilo ničivé zemětřesení. Stejná katastrofa se podepsala i na Knossu. Festos jeho stavitelé důmyslně umístili na návrší, ze kterého se nabízí nádherný rozhled na celou rovinu Messara i na masiv Ida, který až do pozdního jara pokrývají zbytky sněhu. Krajina rozprostírající se kolem starobylého paláce je výbornou kulisou pro rodinné fotografie i romantické snímky třeba ze svatební cesty.

Festos jeho stavitelé rozložili po hřebeni do několika teras. Nejhornější z nich dnes zdobí nádherné stromy často barevně kvetoucí, které propůjčují ruinám punc nádherné zahrady s romantickými zákoutími.

Kommos – zapomenutá pláž vedle letoviska hippies

Pokud patříte k milovníkům koupání nebo romantických západů slunce, jistě oceníte pláž Kommos. Ta se nachází na jihozápadě Kréty nedaleko od Festa. Protože tady prehistorické posuny zemských vrstev ostrov pěkně vykously, když stojíte na pláži, máte před sebou jen dálavy otevřeného moře. Právě v něm se navečer ztrácí rudý kotouč zapadajícího slunce. Na pláži obvykle fouká velmi silný vítr, který na moři kouzlí velké vlny podobné těm z kalifornských pláží. Vstup do vody je ale velmi mírný. Na rozdíl od nedaleké Mataly – města příslušníků hnutí hippies – nebývá pláž Kommos nijak přelidněná a určitě zde najdete dost místa pro všechny.

  • Pláž Kommos autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Rozvaliny antického přístavu Kommos autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

Pokud vás omrzí koupání v moři, můžete vystoupat na nedaleký pahorek, kde se nachází starověký přístav Kommos. Tyto vykopávky sice nejsou oficiálně zpřístupněné, prohlédnout si je ale přesto není problém. Stačí jen překonat nízky plůtek. Sem většinou jezdí místní, turistů tu moc nepotkáte. Atmosféru antického města tak můžete vychutnat takřka nerušeni.

Krétou i za římskou historií

Pro ty, kteří by o rozvalinách Festa a přístavu Kommos řekli jen to, že jde o nezajímavých „pár šutrů v zemi“, stojí nedaleko obou mínojských paláců hlavní město ostrova z římských dob – Gortis. Tady se starověké stavby zachovaly v daleko lepší kondici – není divu, město je mnohem mladší než mínojské paláce. Založeno bylo v roce 67 před naším letopočtem a v době jeho vrcholné slávy ho obývalo kolem 300 lidí. Pod jeho správu patřila část severní Afriky včetně Egypta. Azyl zde našel i Hannibal, když se osada postavila ve sporu s Římem proti Knossu.

Gortis se nachází po obou stranách silnice mezi Iraklionem a Festem. S průvodcem si můžete projít nejzachovalejší část města severně od silnice, kde můžete vidět mimo jiné i římské divadlo, do jehož zdí byl vytesán Zákoník dórských osadníků. Zvláště milovníci romantiky by ale měli zavítat i do jižní části města, kterou ukrývá malebný olivový háj.

Co říct o Krétě závěrem? Je to nádherný ostrov se spoustou romantických pláží. Zvláště jeho jižní část zatím turisté příliš neobjevili. Pokud tedy netoužíte po ruchu velkých turistických rezortů s množstvím diskoték, zamiřte spíše na jih ostrova. I tady už sice rostou výstavní hotely, atmosféra tu však zůstává velmi poklidná.

V horách se ohřát nemusíte

Pokud se rozhodnete ostrov projet křížem krážem, pamatujte na velké výškové rozdíly. Z pláže, kde se i v září teploty pohybují kolem třiceti stupňů, se dá autem nebo třeba na motorce vystoupat během chvíle do hor, kde vás až překvapí poněkud chladnější klima. Rozhodně tak uživíte lehčí bundu nebo košili s dlouhým rukávem.

Studenti, nezapomeňte ISIC kartu

Zvláště studenti by si neměli při své cestě na Krétu zapomenout ISIC kartu. Na řadu krétských památek se s ní mohou dostat s alespoň padesátiprocentní slevou. A protože si Kréťané mnohdy ještě nestačili všimnout, že Česká republika je od roku 2004 členem Evropské unie, často se s platným ISICem dostanete do památek a muzeí i zadarmo jako domnělí studenti z nečlenských zemí EU.

Krétský účel světí prostředky

Kréťané jsou pohostinní. A navíc pro větší zisky z turismu obětují i nějakou tu kapku své tradiční rakie. Nedivte se proto, že i v autopůjčovně, kam si zajdete půjčit nějaké to vozítko, které by vám umožnilo projet ostrov křížem krážem, leckdy narazíte na bodrého Řeka, který vám bude říkat 'přátelé moji' a nabízet nějakou tu štamprličku. Dejte si pozor, ať pod vlivem alkoholu příliš nepřeplatíte.

Není všechno zlato, co se třpytí

Například v Agios Nicolaos, ale i v dalších krétských městech zcela jistě natrefíte na tradiční trhy. Mějte ale na paměti jednu věc: všechno, co je lesklé a žluté, nemusí být zlato a zdaleka ne všechny parfémy světových značek, které můžete na trzích za pakatel koupit, jsou pravé. Ale třeba ubrus vyzdobený výšivkou s motivem oliv vám zcela jistě doma parádu udělá.