Po vzoru českých lékařů hrozí ti slovenští výpověďmi

Bratislava - Slovenští lékaři přitvrzují. Po několika nevýrazných protestech hrozí hromadnými výpověďmi po vzoru českých kolegů. Chtějí, aby s nimi premiérka Iveta Radičová jednala o jejich požadavcích. Odboráři jí proto poslali dopis, ve kterém požadují dodržování zákoníku práce, změnu systému financování zdravotnických zařízení, zastavení převodu nemocnic na akciové společnosti a také zvýšení platů zdravotníků.

Lékařské odborové sdružení (Lež) chce změnu, a proto zaslalo předsedkyni vlády Ivetě Radičové otevřený dopis. V něm žádá o osobní schůzku nejpozději do konce dubna, na které by lékaři s premiérkou probrali své požadavky. Pokud neuspějí, hrozí hromadnými výpověďmi.

V otevřeném dopise Lež žádá dodržování zákoníku práce, především dodržování pracovní doby. Odbory také chtějí zastavit transformaci nemocnic na akciové společnosti. Lékaři navíc žádají záruky, že lékařům vláda postupně navýší platy tak, aby nejpozději do 1. ledna 2013 dosáhly minimálně 1,5 až 3násobek průměrné mzdy. 

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik vyjádřil ochotu s lékaři jednat. Má ale vlastní plán na ozdravení nemocnic, především chce restrukturalizovat lůžka. Systému by podle něj měly pomoci i změny v lékové politice, zavedení připojištění nebo rozvoj elektronizace zdravotnictví.