Pákistánská rozvědka se stále bratří s afghánskými povstalci

Islámábád – Americký admirál Mike Mullen obvinil pákistánskou rozvědku z udržování vztahů s povstalci v Afghánistánu. Podle Mullena je liknavý postup pákistánských sil při likvidaci povstaleckých bašt na kmenových územích Severního Vazíristánu při hranici s Afghánistánem a jejich pokračující vztahy s talibanskou frakcí Hakkání tou „nejobtížnější částí“ ve vztazích mezi USA a Pákistánem. Mullen má v Pákistánu za úkol snížit napětí ve vztazích mezi oběma zeměmi.

Americká armáda ale už dlouho upozorňuje na spolupráci pákistánské rozvědky ISI s islámskými extremisty a teroristy z Haqqaniho skupiny. Ta má úzké vztahy s Talibánem a al-Káidou a operuje na území Afghánistánu a severního Pákistánu. „Je skutečně dobře známo, že ISI má dlouhodobé vztahy s Hakkáního skupinou,“ zdůraznil Mullen v rozhovoru pro pákistánský tisk. „Hakkání podporuje, sponzoruje, cvičí bojovníky, kteří zabíjejí Američany a zabíjejí koaliční spojence. A já mám svatou povinnost udělat všechno, co můžu, abych zajistil, že se to dít nebude.“

Mike Mullen

„Pákistánská rozvědka a armáda mají chránit svoje obyvatele a při tom mají už dlouholeté vztahy s extremisty. Tohle se bude muset změnit.“

Pákistánská tajná sluižba se stýká s afghánskými povstalci (zdroj: ČT24)

Podle Mullena je to ta nejtěžší, i když ne jediná potíž ve vztazích mezi oběma zeměmi. Navzdory veškeré kritice je nicméně Mullen přesvědčen o životnosti vzájemných vztahů mezi USA a Pákistánem.

Pákistánská rozvědka ISI je dlouhou dobu podezřívána z udržování styků se skupinou Hakkání, jež se rozvíjely především v 80. letech minulého století. Tehdy byl Džaláluddín Hakkání obávaným velitelem oddílů bojujících v Afghánistánu proti sovětským jednotkám.

Nejmenovaný činitel pákistánské rozvědky vyslovil podivení, o jakých vztazích Mullen hovořil. „Pokud má na mysli, že jim poskytujeme ochranu, pomoc, pak to není správné. Dokonce i když jste nepřátelé, máte vztah,“ prohlásil.

Řekl také, že Pákistán v minulosti útočil na Hakkáního pozice a prováděl zátahy v jeho mešitách. „Teď ho ale nenapadáme, protože jsme plně zapojeni v boji proti jiné skupině - pákistánskému Talibanu,“ vysvětlil činitel.

Hakkání má sice základny ve Vazíristánu, ale přestal s útoky na pákistánské cíle a je považován za prostředek k udržení vlivu Pákistánu na jakékoliv budoucí politické vedení v Kábulu, napsala Reuters. Naopak Taliban byl vyhlášen nepřítelem pákistánského státu, jenž proti němu provádí ofenzivu od roku 2007.

  • Americký admirál Mike Mullen autor: Salah Malkawi, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2408/240710.jpg
  • Spojenecké jednotky v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2192/219159.jpg