OSN chce do čtyř let snížit počet dětí nakažených HIV

New York - Světoví představitelé chtějí do roku 2015 vymýtit většinu nových případů nákazy virem HIV u dětí, které se infikují od svých matek. Zároveň by se ke stejnému datu měl zdvojnásobit počet lidí s HIV, kteří mají přístup k léčbě, na 15 milionů. Shodli se na tom zástupci 140 zemí na summitu OSN o nemoci AIDS. Podle plánů Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) a úřadu amerického prezidenta pro boj s AIDS, které budou společně kampaň řídit, by se počet dětských infekcí měl v příštích čtyřech letech snížit o 90 procent.

Podle představitelů UNAIDS ale bude pro dosažení cíle nutné zvýšit rozpočet kampaně proti přenosu HIV z matky na dítě. V současnosti jde na tento program 500 milionů dolarů (8,4 miliardy korun) ročně. Za příští čtyři roky bude pro dosažení cíle třeba vydat celkem 2,5 miliardy dolarů.

V roce 2009 se narodilo 370 000 dětí infikovaných HIV, téměř každou minutu jedno. Velká většina z nich pochází z Afriky. Pokud by ale HIV pozitivní těhotné ženy měly přístup k léčbě, snížilo by se riziko přenosu viru na děti na necelých pět procent.

Mezinárodní společenství zároveň vyzývá, aby do roku 2015 mělo přístup k antiretrovirální léčbě HIV 15 milionů lidí. Organizace Lékaři bez hranic (MSF) ale upozornila, že pro umožnění léčby je třeba zajistit, aby léky byly cenově dostupné. Vyspělé země, zejména USA a státy Evropské unie, by proto podle MSF měly ustoupit od přísné ochrany duševního vlastnictví, aby bylo možné vyrábět levnější generické léky. Ke zlevnění léků vybízel světové představitele už ve středu na zahájení summitu generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj musejí všechny strany ukázat „globální solidaritu, jaká tu ještě nebyla“.

„V současnosti se léčí více než šest milionů lidí, a to hlavně díky tomu, že generická produkce stlačila od roku 2000 ceny první generace léků proti AIDS o 99 procent,“ uvedla Michelle Childsová z MSF. „Tento úspěch se bude moci u novějších a účinnějších léků zopakovat jen tehdy, budou-li odstraněny překážky pro levnou výrobu,“ dodala.

Oba cíle boje proti nemoci AIDS, kterou virus HIV způsobuje, mezinárodní společenství oznámilo jen několik týdnů poté, co nové výzkumy ukázaly, že včasné léčení nakažených může snížit pravděpodobnost přenosu viru na sexuálního partnera až o 96 procent.

Vývoj počtu nemocných AIDS ve světě
Zdroj: ČT24