Demjanjukův obhájce trvá na klientově nevině

Mnichov - Advokát Johna Demjanjuka dnes v závěrečné řeči obhajoby trval na zproštění viny u svého mandanta, který se u mnichovského zemského soudu zpovídá z údajného podílu na vyvražďování Židů v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor. Podle agentury DPA obhájce Ulrich Busch žádal propuštění Demjanjuka z vazby a jeho odškodnění za pobyt ve vazbě. Obžaloba pro Demjanjuka požaduje šestiletý pobyt za mřížemi, ale hrozí mu až 15 let. Verdikt by měl padnout příští týden.

Podle Busche neexistuje jediný důkaz svědčící v neprospěch jedenadevadesátiletého obviněného. Mnichovské státní zastupitelství je naopak přesvědčeno, že rodilý Ukrajinec jako zajatý příslušník Rudé armády od března do září 1943 nacistům sloužil jako dozorce v Sobiboru, kde vodil vězně na smrt. Podílel se tak prý na zavraždění nejméně 27 900 Židů.

Podle Busche Demjanjukovu individuální vinu nedokazuje ani dokumentace centrálního úřadu pro objasňování nacistických zločinů v německém Ludwigsburgu, uvedla dnes agentura AFP. Obhajoba naopak neuznává pravost údajného Demjanjukova služebního průkazu ze Sobiboru, který v procesu sloužil jako jeden z hlavních doličných předmětů.

Demjanjuk, jenž se po 2. světové válce živil jako automechanik v USA, už strávil osm let za mřížemi v 80. letech v Izraeli, kde byl dokonce odsouzen k trestu smrti za to, že údajně sloužil ve vyhlazovacím táboře Treblinka jako dozorce známý pod přezdívkou „Ivan Hrozný“. Nakonec jej však viny zprostil izraelský nejvyšší soud, neboť šlo pravděpodobně o záměnu totožnosti.

Spojené státy Demjanjuka vydaly do Německa v květnu roku 2009.