Syn bin Ládina: Otec měl jít k soudu

New York - Příbuzní Usámy bin Ládina kritizují Spojené státy za jeho zabití. Podle nich měl být bin Ládin dopaden živý a měl být předveden před spravedlivý soud. Zároveň vyzvali, aby Američané osvobodili jejich příbuzné, které zadrželi během operace v Abbottabádu.

Listy the New York Times dnes zveřejnily vyjádření Usámova čtvrtého syna Omara bin Ládina, který se přitom od aktivit svého otce několikrát distancoval. Rodina říká, že stále není přesvědčena o Usámově smrti, neboť neviděla ani jeho tělo, ani fotografické důkazy.

Studio ČT24 o hrozbě Al-Káidy (zdroj: ČT24)

Vyjádření rodiny Usámy bin Ládina najdete ZDE.

Pokud tomu tak ale je, ptají se, proč byl bin Ládin rovnou zabit. „Proč nebyl neozbrojený muž zatčen a předveden před soud, aby svět odhalil pravdu?“

„Trváme na tom, že svémocné zabití není řešením politických problémů, měl se vynést spravedlivý rozsudek podle práva,“ píše se v prohlášení. Rodina také trvá na tom, aby byly propuštěny tři Usámovy manželky a některé jeho děti. Ty jsou nyní údajně v pákistánské vazbě.

Al-Káida vzkazuje Američanům: Bude vás to mrzet 

Teroristická organizace al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) dnes pohrozila USA pomstou za smrt bin Ládina. „Američané zabili šajcha…nechť ale vědí, že uhlíky džihádu (svaté války) žhnou nyní více než za jeho života,“ prohlásil šéf AQAP Násir Vahajší. „Nemyslete si, že tím je celá záležitost u konce… to, co přijde, bude ještě horší; co vás čeká, bude ještě intenzivnější a ničivější,“ slibuje a dodává: „bude vás to strašně mrzet a bude se vám stýskat po dnech šajcha bin Ládina.“

Medvěděv ocenil Američany

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes ocenil zásah Spojených států proti bin Ládinovi. „Likvidace teroristů, dokonce i takové úrovně, jako nedávno při zničení bin Ládina, má přímý vztah k úrovni bezpečnosti na území našeho státu. Není tajemstvím, že známá teroristická síť al-Káida k nám pravidelně vysílala a vysílá i dnes své emisary.“ Prezident pověřil ruské bezpečnostní síly, aby vypracovaly plán ochrany všech ruských zahraničních zastupitelských úřadů.