Španělsko postihlo zemětřesení, deset mrtvých

Madrid - Nejméně deset lidských životů si ve středu vyžádalo zemětřesení na jihovýchodě Španělska. Dosáhlo intenzity minimálně 5,3 stupně Richterovy škály. V městě Lorca, které bylo od epicentra vzdálené jen sedm kilometrů, se zhroutilo několik budov. Starosta Lorky Francisco Jodar původně informoval o čtyřech mrtvých, později ale byla oficiální bilance katastrofy upřesněna.

Situace ve městě, kde žije více než devadesát tisíc obyvatel, je nepřehledná. Kromě přesné bilance obětí stále není znám ani počet zraněných. Záchranné práce, na kterých se podílí armáda, jsou přesto v plném proudu. Z preventivních důvodu byla evakuována nemocnice.

V oblasti zavládl veliký strach, stovky až tisíce lidí se nechtějí vrátit do svých domovů, obávají se totiž dalších otřesů či pádů již poškozených budov. Radnice Lorky proto na noc pro občany připravila provizorní noclehárnu a stravu ve zdejším parku a na fotbalovém stadionu.

Podle americké geologické služby dosáhly otřesy síly 5,3 stupně a jejich epicentrum bylo zaměřeno přes 350 kilometrů jihovýchodně od metropole Madridu. První záchvěvy o síle 4,4 stupně byly zaznamenány už v 18:47. Další otřesy se opakovaly i později, během večera a středeční noci.

Lorca leží v jihovýchodní provincii Murcia. Mimo tento region byly otřesy cítit také v provinciích Granada, Almería, Jaén a Albacete. Zemětřesení si dokonce všimli i lidé ve vysokých budovách v Madridu.