Při křesťanském protestu v Káhiře dva mrtví a desítky zraněných

Káhira - Dva mrtvé a desítky zraněných si vyžádala demonstrace křesťanů a muslimů v egyptské Káhiře. Dav napadl skupinu křesťanů. Ti před budovou státní televize po nedávném sektářském násilí v egyptské metropoli volali po radikálnějších opatřeních, která by v severoafrické zemi utlumila náboženské pnutí. Dav ničil auta a házel zápalné bomby. Policie zadržela přes 50 výtržníků.

Křesťanští aktivisté protest vsedě zahájili před necelým týdnem poté, co při střetech mezi muslimy a křesťany minulou sobotu v Káhiře zemřelo 15 lidí a více než 200 utrpělo zranění. Do oblasti, kde několik set aktivistů přespávalo, vniklo asi sto lidí, kteří zapalovali auta, házeli kameny a zápalné bomby a uprostřed ulice rozdělávali oheň. Šlo prý o odvetu za dřívější incident, při kterém demonstranti zabránili jistému řidiči projet místy protestu a následovala rvačka.

Policie a vojáci se dav pokusili rozehnat střelbou do vzduchu. Podle lékařů zranění utrpělo 65 lidí, z toho dva zemřeli. Úřady podle nepotvrzených zpráv nejméně 50 výtržníků zadržely.

Sektářské násilí je jedním z hlavních problémů egyptské armády, která po svržení prezidenta Husního Mubaraka od 11. února stojí v čele Egypta. Armádní velitelé se potýkají s otázkou, jak oživit ekonomiku, zajistit bezpečnost a vyvarovat se přitom přísných opatření, která minulý režim uplatňoval proti islamistickým politickým uskupením.