Výročí vzniku Izraele poznamenali mrtví a zranění

Jeruzalém - Nejméně 15 mrtvých a desítky zraněných si v noci a během dneška vyžádaly střety s izraelskými bezpečnostními silami, v něž vyústily akce Palestinců k výročí vyhlášení izraelského státu v květnu 1948. Dějištěm incidentů byly Jeruzalém, Tel Aviv, pásmo Gazy i Izraelem okupované syrské Golanské výšiny. Palestinci považují založení Izraele za katastrofu. Jeho důsledkem byl útěk a vyhnání stovek tisíc Palestinců z nového státu.

Čtyři lidé byli zastřeleni, když na Golanských výšinách zahájili izraelští vojáci palbu do demonstrantů pokoušejících se proniknout na Izraelem kontrolované území. O proražení pohraničního zátarasu se pokoušeli palestinští uprchlíci žijící v Sýrii a jejich stoupenci. Izraelská armáda označila incident za velmi vážný. Demonstrantů byly podle ní tisíce.

Další čtyři osoby přišly o život a kolem deseti jich bylo zraněno při střelbě izraelských vojáků do demonstrantů na izraelsko-libanonském pomezí. Při incidentech v Jeruzalémě bylo podle izraelského mluvčího v noci a ráno zraněno osm policistů a zadrženo 13 Palestinců. V pásmu Gazy bylo při hranici s Izraelem údajně postřeleno 45 Palestinců. V Tel Avivu najel mladý Arab kamionem do lidí, jednoho člověka zabil a 17 zranil. Policie vyšetřuje, zda šlo o záměrný útok související s nynějším výročím.

Palestinské vzpomínkové akce začaly už v pátek. Izrael preventivně zmobilizoval 10 000 policistů a pohraničníků a v okupovaném Předjordánsku také sedm dodatečných vojenských praporů o celkových 3500 mužích.

V obavě z násilností byla od sobotního do dnešního večera vyhlášena striktní uzávěra Předjordánska. Jeden armádní představitel izraelskému rozhlasu řekl, že izraelské síly postupují v Předjordánsku v koordinaci s bezpečnostními službami palestinské samosprávy.

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér

„Nařídil jsem armádě postupovat s maximální zdrženlivostí, ale přitom narušitele zastavit. Doufáme, že bude rychle obnoven klid. Ale nemyslete si, že nejsme odhodlaní hájit naše hranice a suverenitu.“

Demonstrovalo se i v Sýrii a Maroku, NATO pokračovalo v útocích na Libyi

Syrské bezpečnostní síly dnes zabily při protirežimních demonstracích nejméně čtyři lidi a dalších pět zranily. Protivládní protesty pokračovaly i v Maroku, odkud je hlášena desítka zraněných demonstrantů.

Hlavní představitelé syrské opozice dnes odmítli návrh vlády na „národní dialog“, který by měl ukončit násilnosti v zemi. Podmínkou jakýchkoli diskusí o syrské budoucnosti podle nich musí být zastavení represí a násilností proti demonstrantům. „Pokojné demonstrace a kampaň neposlušnosti budou pokračovat,“ uvedl v prohlášení koordinační výbor syrské opozice. „Je morálně a politicky nepřijatelné, aby byl zahájen národní dialog v situaci, kdy pokračuje střelba do pokojných demonstrantů a nebyli propuštěni političtí vězni.“

NATO pokračovalo v leteckých útocích na cíle libyjského autoritativního režimu. Náčelník generálního štábu britských ozbrojených sil David Richards dnes vyzval alianci, aby toto bombardování zesílila. „Dosavadní vojenská kampaň v Libyi je významným úspěchem pro NATO a naše arabské spojence. Ale musíme dělat více. Pokud se tak nyní nestane, hrozí, že konflikt skončí tím, že se Kaddáfí udrží u moci,“ upozornil generál v rozhovoru pro britský tisk.

Richards zdůraznil, že útoky NATO se zvlášť nezaměřují na osobu libyjského diktátora, ale usoudil, že případné zabití Kaddáfího by bylo v souladu s mandátem aliance od OSN, pokud by se v tu chvíli nacházel v nějakém vojenském vládním objektu.