Obětí střetů na severozápadě Sýrie je přes stovku

Damašek – Nejméně 120 mrtvých si vyžádaly srážky mezi syrskými bezpečnostními oddíly a stovkami ozbrojenců na severozápadě země. Zprávy nejde nezávisle ověřit, je to ale poprvé, kdy po 11 týdnech nepokojů připouštějí úřady ozbrojené střety. Mezi mrtvými jsou podle syrské státní televize policisté i vojáci, údajně také bylo podpáleno několik vládních budov.

Příslušníci bezpečnostních sil se střetli se stovkami ozbrojenců, kteří zablokovali několik čtvrtí ve městě Džisr aš-Šughúr. Blokádu jedné z nich dokázali zlikvidovat, boje se ale odehrávají v dalších částech. S governorátem Idlib bylo dnes zřejmě přerušeno telefonní spojení. Získat nezávislé informace, respektive potvrzení informací státní televize je fakticky nemožné, jelikož novináři nemají do oblasti přístup.

Státní televizní stanice sdělila, že bezpečnostní oddíly byly do města vyslány na výzvu civilních obyvatel, které ozbrojenci terorizovali. Podle televize jsou útočníci vyzbrojeni střelnými zbraněmi a granáty a používají civilní obyvatelstvo jako lidské štíty. Aktivista pro lidská práva Mustafá Ussu ale oficiální údaje zpochybnil s tím, že protesty byly klidné a účastnili se jich neozbrojení obyvatelé.

Boje v Sýrii pokračují (zdroj: ČT24)

Represivní operace ozbrojených sil proti hnutí obyvatel Sýrie požadujících konec režimu prezidenta Bašára Asada si vyžádaly dle ochránců lidských práv od března přes 1 200 lidských životů.