Netanjahu: Izrael se k hranicím z roku 1967 nevrátí

Washington - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí během návštěvy v USA znovu zdůraznil, že jeho země se nikdy nevrátí k hranicím z roku 1967, které se prý nedají bránit. Netanjahu to řekl před Americko-izraelským výborem pro veřejné záležitosti (AIPAC), což je nejvlivnější židovská lobby v USA.

Před očekávaným projevem v americkém Kongresu Netanjahu před členy AIPAC prohlásil, že hodlá přednést vlastní představu o tom, jak by mírové vyrovnání mezi Izraelem a Palestinci mělo vypadat. „Musí zajistit Izraeli bezpečnost, takže Izrael se nemůže vrátit k neobhajitelným hranicím z roku 1967,“ podotkl.

O den dříve měl v AIPAC projev americký prezident Barack Obama, který podotkl, že Izrael bude bez důvěryhodného blízkovýchodního mírového procesu čelit rostoucí izolaci. „Nemůžeme si dovolit čekat další desetiletí, dvě či další tři desetiletí, abychom dosáhli míru,“ řekl Obama.

Obama se poprvé ve čtvrtek otevřeně vyslovil k otázce hranice budoucí samostatné Palestiny a řekl, že by měla po dohodě a vzájemné územní výměně odpovídat hranici palestinského teritoria do války v roce 1967. Po šestidenní válce tehdy Izrael část palestinského území zabral. Při následném setkání Netanjahu dal Obamovi najevo, že s jeho názorem nesouhlasí.