Fukušima 1 hlásí zatím nejvyšší úroveň radiace

Tokio - Rekordní úroveň radiace naměřili v sobotu provozovatelé japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou poničilo zemětřesení a následná vlna tsunami. Oznámila to agentura DPA. V elektrárně je stále přes 100 tisíc litrů vysoce radioaktivní vody. Provozovatel, společnost TEPCO, se obává, že by se v blížícím se období dešťů mohla část vody vyplavit. TEPCO zatím do místa žádné pracovníky posílat nechce, bude ho ale prý nadále pozorovat. Sobotní měření v jihovýchodní části budovy provedl robot.

Hladina záření vystoupila v budově prvního reaktoru až na 4 000 milisievertů za hodinu, což je dosud nejvyšší ve vzduchu naměřená hodnota. Pokud by se v místě nacházeli zaměstnanci elektrárny, tak by jim stačili pouhých pár minut, aby překročili maximální povolenou dávku radiace, kterou je 250 milisievertů za rok.

Provozovatel elektrárny i japonský premiér Naoto Kan se za způsob, jakým jadernou krizi řeší, dostali pod palbu kritiky. Kana vyzvala opozice i někteří představitelé jeho vlastní strany, aby odstoupil. Podle dnešních zpráv japonské agentury Kjódó se zdá, že jim vyhoví a v srpnu se vzdá funkce.