Venezuela zatkla šéfa kolumbijské guerilly FARC Torrese

Caracas/Bogotá - Venezuelská policie zatkla na svém území Guillerma Torrese, jednoho z vysokých šéfů povstalecké skupiny Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Informaci přineslo venezuelské ministerstvo vnitra a zahraniční agentury to hodnotí jako další důkaz oteplování dříve napjatých vztahů mezi Venezuelou a Kolumbií. „Venezuelská vláda informuje, že 31. května byl zadržen kolumbijský občan Guillermo Torres ve spolkovém státě Barinas,“ uvedlo v komuniké ministerstvo.

Sedmapadesátiletý povstalecký šéf byl zadržen na základě mezinárodního zatykače vydaného kolumbijskou justicí. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos jeho zadržení potvrdil. „Venezuelský prezident Chávez mi řekl, že nám ho vydají,“ prohlásil Santos v Bogotě. Nedávno již Venezuela vydala do Kolumbie Joaquína Péreze Becerru, ředitele internetového portálu Anncol považovaného za hlásnou troubu FARC. Kolumbie se 6. května revanšovala vydáním venezuelského drogového bosse Walida Makleda do Caracasu.

Chávez přerušil diplomatické styky s Kolumbií v červenci 2010 poté, co ho tehdejší prezident Alvaro Uribe obvinil, že Venezuela povstalce z FARC podporuje a vytváření jim základny na venezuelském území. Později Chávez přiznal, že někteří z jeho politických spojenců spolupracovali s kolumbijskými povstalci, a že jim přikázal s tím přestat. Vztahy mezi oběma zeměmi se začaly zlepšovat po nástupu nynějšího kolumbijského prezidenta Santose do úřadu v roce 2010.

FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. V roce 2002 měly asi 20.000 bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na 8000 - pokles je důsledkem střetů s vládními silami, zajetí nebo dezerce. Proti vládám v zemi bojují už 45 let, přičemž tento konflikt si vyžádal nejméně 120.000 mrtvých, podle některých zdrojů až 200.000, většinou civilistů. Přes dva miliony Kolumbijců se stalo uprchlíky.

Svůj boj, původně vedený za prosazení radikálních levicových idejí, FARC financují především z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby.