Příměří zatím nefunguje. Jemen hlásí další mrtvé

Saná - Těžká střelba a exploze byly slyšet v jemenské metropoli Saná navzdory příměří, které v sobotu mezi jemenským kmenem Hašíd a silami jemenského prezidenta zprostředkovala sousední Saúdská Arábie. Nejméně tři lidé byli zabiti a 15 utrpělo zranění při explozi granátu u zařízení užívaného jemenským odpadlickým generálem. Podle nejmenovaného vojenského představitele citovaného agenturou AFP šlo o nešťastnou náhodu. Čtyři vojáci byli podle činitelů citovaných agenturou AP zabiti při útoku ozbrojenců ve městě Táizz na jihozápadě země. Jemenský úřadující prezident a velitel ozbrojených sil, kterým je dosavadní viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí, se dnes obrátil na opoziční kmenovou federaci Hašíd s návrhem zastavit boje.

Klid zbraní byl ohlášen několik hodin předtím, než jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih v sobotu odcestoval do Saúdské Arábie, aby vyhledal lékařské specialisty kvůli zraněním, která utrpěl při pátečním raketovém útoku na prezidentský palác. Podle svědků bylo střelbu slyšet ve čtvrti Hasaba, kde se boje mezi příslušníky kmene Hašíd a Sálihovými jednotkami v uplynulých týdnech soustřeďovaly.

Abdu al-Džanadí, náměstek jemenského ministra informací

„Prezident odjel, ale těší se dobrému zdraví. Vrátí se do Saná, až se zotaví ze svých zranění.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Agentura AP informovala, že v Saná několik tisíc lidí slavilo Sálihův odjezd. Stovky lidí se sešly také ve druhém největším městě Táizzu. Tady podle vojenských činitelů desítky ozbrojenců dnes zaútočily na prezidentský palác a při pokusu vniknout do komplexu zabily čtyři vojáky a jednoho z útočníků.

Abdar Rabbú Mansúr Hadí na znamení, že svůj záměr o příměří myslí vážně, navrhl stažení armády z míst nepokojů a odstranění silničních zátarasů, zejména na předměstí metropole Saná a v dalších městech. Zástupci Hašídu s jeho návrhem na potvrzení den starého příměří údajně souhlasili.

Šrapnel těsně minul Sálihovo srdce

Podle zdrojů Reuters přepravil Sáliha z Jemenu saúdskoarabský zdravotnický speciál. Prezident údajně z letounu vyšel sám, ale měl viditelná zranění na krku, na hlavě a na obličeji. Podle dalšího saúdskoarabského zdroje byl pak převezen do vojenské nemocnice, kde mu lékaři údajně museli vyoperovat šrapnel, který uvízl 7,5 centimetru od srdce. Prezidenta údajně čeká i plastická operace obličeje a krku.

Dočasně se úřadujícím prezidentem a velitelem ozbrojených sil Jemenu stal viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí. Předání moci oficiálně oznámeno nebylo. Hadí se však dnes sešel s americkým velvyslancem Geraldem Feiersteinem, což je podle AP zatím nejsilnější známka toho, že Hadí byl dočasně pověřen vedením státu. Televize Al-Arabíja tvrdí, že úřadující prezident se večer také sejde s představiteli armády a Sálihovými syny a synovci, kteří podle jemenského vládního zdroje zůstali v zemi.

Sáliha do Saúdské Arábie podle nepotvrzených zpráv doprovázelo 35 příbuzných. Tato informace by po případném potvrzení podle Reuters mohla naznačovat, že Sálih může mít v plánu se do zubožené arabské země nevracet. Sálihův nejstarší syn Ahmad stojí v čele elitní Republikánské gardy a tři prezidentovi synovci ovládají zpravodajské a bezpečnostní jednotky.

Jemenská reakce na prezidentovo zranění
Zdroj: ČTK/AP/Rodrigo Abd