Jihoafrický soud znovu řeší Gemballovu vraždu

Johannesburg – V Jihoafrické republice pokračuje soud s trojicí mužů obviněných z únosu a vraždy německého podnikatele Uweho Gembally. Ten byl údajně společníkem uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Německý majitel tuningové firmy byl podezřelý, že ve svých luxusních automobilech pašoval Krejčířovi do Jižní Afriky peníze v hotovosti. Jihoafrická média spekulují o tom, že ho Krejčíř mohl nechat zavraždit poté, co se s ním pohádal.

Dvaačtyřicetiletý Krejčíř je v JAR podezřelý z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Soud ho 8. dubna propustil na kauci a podnikatel nyní čeká na soud, který je naplánován na 8. července. České úřady Krejčíře stíhají za jiné majetkové a násilné trestné činy. České policii unikl při domovní prohlídce v roce 2005 a v JAR žije od roku 2007; v témže roce Česko požádalo Jihoafričany o Krejčířovo vydání. Nynější proces v JAR ovšem s českou žádostí o extradici nesouvisí.

Vyšetřovatel Krejčířova případu v Jihoafrické republice Paul O'Sullivan se dnes omluvil Krejčířovu právnímu zástupci Pietu du Plessisovi za e-maily, jimiž vyhrožoval právníkovi a jeho rodině. Du Plessis se v této věci obrátil v březnu na soud a O'Sullivan tehdy obvinění popřel. Omluva je součástí úterního mimosoudního vyrovnání obou mužů.