Raúl Castro - popravoval odpůrce, dnes reformuje ekonomiku

Havana - Téměř 50 let byl druhým nejvýše postaveným mužem Kuby a ze stínu svého staršího bratra vystoupil až v červenci 2006. Raúl Castro se k moci dostal až poté, co mu idol revolucionářů Fidel ze zdravotních důvodů předal pravomoci. Raúl nikdy neměl bratrovo charisma ani jeho řečnické schopnosti, osvědčil se však jako dobrý manažer. Za poslední tři roky, kdy je oficiálně zvolenou hlavou Kuby, provedl řadu reforem, ovšem jen ekonomických. Raúl Castro se narodil 3. června 1931. Když se Raúl ujímal nejvyššího úřadu, optimisté do něj vkládali naděje na lepší časy. Cesta k nim však bude ještě dlouhá.

V zemi je stále legální pouze jediná strana, ta komunistická. Za mřížemi jsou pořád i političtí vězni. Nicméně v létě 2010 vyjednala katolická církev za přispění Španělska s vládou dohodu o propuštění desítek politických vězňů, jichž se ale režim zbavil jejich vysláním do Španělska.

Největší změny se odehrávají na poli ekonomickém. V dubnu 2011 schválil VI. sjezd Komunistické strany Kuby program reforem, který navrhl obdivovatel čínského modelu Raúl Castro a jehož hlavní myšlenkou je uvolnění soukromého podnikání v zemi.

Kubánská vláda dále rozšiřuje okruh profesí, v nichž mohou Kubánci podnikat a poprvé od znárodnění v roce 1968 i zaměstnávat další osoby než jen své příbuzné. Drobné podnikání bylo v zemi povoleno už v roce 1993, ale jen v pár oborech, například pohostinství.

Vláda zároveň oznámila plán propustit na půl milionu státních zaměstnanců, reformovat zemědělství a otevřít dveře zahraničnímu kapitálu. Revidovat a posléze zrušit chce Raúl Castro nefunkční přídělový systém, který se v nezměněné podobě v zemi uchoval z roku 1963. Také navrhl omezení délky výkonu nejvyšších politických funkcí na dvě pětiletá období.

Ministrem 1959 až 2008

Pragmatismus a ochotu přizpůsobit se nové situaci prokázal Raúl Castro v 90. letech, kdy rozpad sovětského bloku přivedl karibský ostrov do hluboké hospodářské krize. Jako ministr obrany, jímž byl v letech 1959 až 2008 - což je světový rekord - tehdy zredukoval armádu z 300 tisíc vojáků na pětinu a udělal z ní efektivní ekonomický podnik.

Raúl Castro Ruz se narodil 3. června 1931 v osadě Birán v jihovýchodní provincii Oriente, dnes provincie Holguín, do rodiny velkoplantážníka, původem ze španělské Galicie.

Ve šlépějích bratra Fidela

Už odmalička šel ve šlépějích svého o pět let staršího bratra Fidela. Oba chodili do jezuitských škol a na Havanskou univerzitu, kterou ale Raúl nedokončil.

Oba bojovali za svržení Batistovy diktatury a byli odsouzeni za útok na kasárna Moncada v roce 1953. V roce 1955 byli oba amnestováni a v mexickém exilu založili Hnutí 26. července.

S Ernestem Che Guevarou a dalšími osmdesáti členy se v prosinci 1956 vylodili na jihovýchodě Kuby, jako jedni z mála tento výsadek přežili a z hor Sierra Maestra zahájili partyzánskou válku.

Po vítězství revoluce v roce 1959 zastával Raúl nejprve vedoucí funkce v provincii Oriente. Mimo ústředí byl „uklizen“ pro svůj příliš radikální přístup k odpůrcům revoluce, které nechával popravovat.

Dcera za práva homosexuálů

Postupně se ale propracoval do nejužšího vedení. Jako druhý tajemník ústředního výboru komunistické strany se stal v roce 1962 i náměstkem a posléze prvním náměstkem předsedy vlády.

Raúl Castro byl od roku 1959 ženatý s vyučenou chemičkou Vilmou Espínovou. Ta zemřela v roce 2007. Má čtyři děti, včetně dcery Mariely, která je známou aktivistkou bojující na Kubě za práva homosexuálů. Jejich jediný syn Alejandro by se podle některých spekulací mohl v budoucnu stát hlavou Kuby.