Německý soud Demjanjuka do Španělska nevydal

Berlín - Mnichovský soud odmítl kvůli nedostatečným důkazům v obžalovacím spisu španělskou žádost o vydání nedávno odsouzeného nacistického zločince Johna Demjanjuka do Španělska. To chtělo rodilého Ukrajince soudit kvůli podezření, že Demjanjuk sloužil i v bavorském koncentračním táboře Flossenbürg, kde zemřelo mimo jiné 60 Španělů.

Jedenadevadesátiletý Demjanjuk byl v květnu odsouzen k pěti letům vězení za podíl na zavraždění zhruba 28 000 lidí ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území okupovaného Polska. Tam coby zajatý voják Rudé armády působil jako dozorce.

Soud ale Demjanjukovi pobyt za mřížemi odpustil kvůli vysokému věku a skutečnosti, že předtím dva roky strávil ve vazbě. Převezen byl zatím do bavorského pečovatelského ústavu, kde by měl čekat na odvolání, jež proti rozsudku podal prostřednictvím svého právníka.

Během procesu svědek Alex Nagorny vypověděl, že spolu s Demjanjukem sloužil jako dozorce ve Flossenbürgu blízko bavorsko-českých hranic. U soudu však svědek odmítl, že by jeho bývalý kolega a souzený byl tentýž muž.

Španělský soudce kasačního soudu Ismael Moreno v lednu přesto pojal podezření, že se Demjanjuk podílel na genocidě a zločinech proti lidskosti ve Flossenbürgu, kde bylo zadržováno 155 Španělů, z nichž 60 zemřelo.

Mnichovský soud vydání odmítl s tím, že španělské úřady neodpověděly na dvě žádosti o podrobnější informace o tom, jak a kdy španělští vězni v táboře zemřeli. Bez těchto informací soud nedokázal určit, zda se Demjanjuk na zločinech mohl podílet.

Demjanjuk se v současnosti ani teoreticky nemá kam vrátit. Od 50. let minulého století žil v USA, jehož občanství také získal. Americké úřady mu ho před několika lety kvůli jeho nacistické minulosti odebraly.

Průkaz Johna Demjanjuka
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo