Syrská armáda zasahuje na severu země, lidé prchají

Damašek – Syrská armáda dnes zahájila očekávanou velkou operaci na severozápadě země. Jejím cílem je podle státní televize obnovit bezpečnost a pořádek ve městě Džisr aš-Šughúr, kde údajné „ozbrojené gangy“ v pondělí zabily 120 příslušníků bezpečnostních sil. Většina z 50 000 obyvatel města před ohlášenou armádní ofenzivou utekla do sousedních vesnic, nejméně 2 700 Syřanů pak uprchlo přes hranici do Turecka. V Sýrii při dnešních protivládních demonstracích přišlo o život 28 lidí. Lidé umírali v Damašku, v jihosyrské provincii Dará, severosyrské provincii Idlib i na dalších místech.

Reportér syrské televize doprovázející armádní jednotky řekl, že desítky tanků jsou na okrajích Džisr aš-Šughúru připraveny vstoupit do města. Armáda podle něj oznámila začátek operací, na nichž se podílí 30 000 vojáků, zhruba v 5:00 místního času (6:00 SELČ).

Operace k „osvobození“ města od „ozbrojených gangů“ je podle televize odpovědí na žádosti obyvatel, které ozbrojenci terorizují. Obyvatelé prý vojáky vyzvali, aby „bez milosti“ zakročili proti extremistům, kteří začátkem týdne v Džisr aš-Šughúru zabili 120 vojáků a policistů.

Opoziční aktivisté i uprchlíci ale vládní verzi události popírají a hovoří o vzpouře v armádních řadách - oběťmi se prý stali příslušníci ozbrojených sil, kteří odmítli střílet do civilistů. Bezpečnostní síly zasahují v Džisr aš-Šughúru od víkendu.

Chystaná ofenziva urychlila exodus obyvatel Džisr aš-Šughúru, takže město je podle agentur takřka vylidněné. V posledních dnech přešly hranici do sousedního Turecka stovky Syřanů, podle nejnovějších informací je na tureckém území už 2 700 syrských uprchlíků.

Turecká vláda ujistila, že jim nezavře dveře, a nadále je připravena masový příliv Syřanů utíkajících před násilím zvládat. Premiér Erdogan ve středu zároveň vyzval vládu v Damašku k přijetí reforem zaměřených na ukončení nepokojů. V nočním televizním vystoupení pak Erdogan obvinil syrského prezidenta Bašára Asada, že bere situaci v zemi „příliš na lehkou váhu“, a označil brutální zásahy proti syrským demonstrantům za „divošské“. Některé záběry přicházející ze Sýrie jsou „odporné“, řekl televizi ATV a naznačil, že by Turecko mohlo podpořit připravovanou rezoluci Rady bezpečnosti OSN vůči Sýrii.

Syřané popisují teror v zemi

Ze Sýrie se dostává jen minimum informací a neexistuje způsob, jak je ověřit. Útržky svědectví mluví o mučení zatčených i střelbě do neozbrojených demonstrantů a uprchlíků. Vlnu odporu proti režimu vyvolalo i úmrtí dalšího mladého chlapce. Toho před časem zadržela policie, rodina už ale dostala jen jeho mrtvé tělo – s prostřelenými koleny a známkami mučení. Vláda tento příběh označuje za propagandu, mezinárodní kritika ale sílí. Sankce vůči prezidentu Asadovi a jeho blízkým už zavedly USA i EU. Přibrzdit je má i připravovaná rezoluce RB OSN, která požaduje okamžité zastavení násilí. Proti ní ale ostře vystoupilo Rusko a Čína.

Ahmad, obyvatel Damašku, řekl BBC, že i přes absenci masových protestů ve městě žije jeho rodina v neustálém strachu o život. „Jsme v zoufalé situaci. Víme o všem, co se děje kolem, a bojíme se vycházet ven.“ Syřané žijí v bídných podmínkách a prchají z nejnebezpečnějších oblastí. „Každý den jsem slyšel střelbu. Naposledy dnes ráno, když jsem vyšel ven.“

Policie a bezpečnostní složky často střílejí do vzduchu, aby zastrašily protestující. „Lidé v Damašku jsou stále zabíjeni. Pokud mluvíme o politice, jsme mrtví. S výjimkou pátku není povoleno žádné shromažďování. Já se nemodlím, takže pátek pro mě není svatým dnem. Je to jediná možnost, jak jít ven a mluvit s lidmi. Před třemi týdny byl zatčen a mučen přítel mé ženy. Tři bratři mého souseda byli zabiti před měsícem. Syn mého přítele byl zatčen a zlámali mu nohy. Jednu nohu má ochrnutou. Má psychické problémy a už nikdy nebude v pořádku,“ popsal Ahmad pro BBC.

„Jsem vystrašený. Pořád. Je tu spousta zatýkání a mučení. Chtějí, aby se všichni báli. Pokaždé, když vycházím z domu, riskuji život. Bojím se budoucnosti. Mám strach o svou ženu a děti,“ dodal.

  • Nepokoje v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2627/262609.jpg
  • Syrští uprchlíci v Turecku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262793.jpg