V Čečensku zadrželi údajného vraha Politkovské

Moskva – V Čečensku byl zatčen údajný vrah ruské novinářky Anny Politkovské. Rustam Machmudov byl zadržen v noci na dnešek v domě svých rodičů, uvedli jeho právníci. Rustamovi dva bratři a další jejich komplic čekají kvůli vraždě novinářky ve vazbě na soud. Ten je sice v roce 2009 osvobodil pro nedostatek důkazů, ruský Nejvyšší soud ale verdikt zrušil.

Novinářku a kritičku Kremlu novinářku Annu Politkovskou střelil vrah 7. října 2006 na chodbě jejího domu do hlavy.

Kvůli vraždě se už před soudem ocitlo víc než deset lidí. Na proces nyní čekají i Džabrail a Ibrahim Machmudovovi, kteří měli napomáhat svému bratrovi Rustamovi zavraždit Politkovskou.

Ďžabrail a Ibrahim měli na místo činu přijet autem. Další jejich komplic, někdejší policista Sergej Chadžikurbanov, je obviněn z toho, že jim napomáhal.

Ruské policejní zdroje potvrdily zprávy o zatčení Rustama. Ten bude zřejmě co nejdřív převezen do Moskvy. Jeho právník se nyní bude soustředit na to, aby u soudu vyvrátil důkazy, které má k dispozici prokuratura. Jedním z nich má být i video, na kterém je zachycena vrahova tvář.

Anna Politkovská psala o zločinech v Čečensku i přehmatech Kremlu. Patří mezi dvě desítky aktivistů a novinářů, jejichž vraždy se ruským úřadům nedaří vyřešit. Stejně jako smrt její blízké přítelkyně Natalie Estěmirovové, kterou před dvěma lety zavraždili v Čečensku.