Dva mrtví při nehodě českého autobusu na maďarské dálnici

Budapešť – Dva lidé zemřeli při srážce českého autobusu, slovenského a polského kamionu na maďarské dálnici. Zahynul řidič českého autobusu, který ovšem v době nehody neřídil, další obětí je pak řidič kamionu se slovenskou poznávací značkou. Dalších 16 lidí bylo vážně zraněno, 35 lidí utrpělo lehčí poranění. Většina lehce zraněných už byla z nemocnic propuštěna a v náhradním autobusu se vracejí zpět do Česka. V maďarských nemocnicích nadále zůstává 26 lidí, nikdo z nich není v bezprostředním ohrožení života.

Tragická nehoda se stala kolem půlnoci na dálnici M15 nedaleko rakouských hranic u města Hegyeshalom. Nejprve do sebe narazily slovenský a polský kamion. Vůz se slovenskou poznávací značkou pak narazil do českého autobusu, který přijížděl z protisměru. Uvnitř autobusu bylo přitom 50 cestujících.

Zájezd vypravila písecká cestovní kancelář Hungaria Tour. Autobus patří společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice, vracel se s českými turisty z termálních lázní ve východomaďarském Hajdúszoboszló. „Protijedoucí kamion se srazil s kamionem, který jel před naším autobusem. Řidič kamionu se asi těžce zranil a kamion se řítil na náš autobus. Náš řidič neměl šanci s tím nic dělat,“ řekl ředitel společnosti ČSAD Vladimír Homola. Na místě zahynul řidič českého autobusu, ten ovšem v okamžiku nehody neseděl za volantem, řídil jeho kolega.

Při nehodě zemřel i řidič slovenského kamionu, vozidlo po srážce začalo hořet. Zranění skončili v okolních nemocnicích. Jeden z nich je zraněn vážně.

Lehce zranění jsou už na cestě do Česka

Dnes se do Česka má vrátit na 25 cestujících z autobusu. Dvacet lidí bylo naloženo v Tatabányi, tři v Györu a další dva v Mosonymagyaróváru. Šlo o lehce zraněné cestující, jimž lékaři v tamních nemocnicích další cestu povolili.

Tři vážně zranění lidé zůstanou v nemocnici minimálně dva týdny, protože budou muset podstoupit ještě další operace. Zbývající zraněné si lékaři nechali na pozorování, nedoporučili jejich převoz. Hospitalizováni by měli být dva dny. Cestovní kancelář pro ně pak pošle autobus a odveze je zpět do Česka.

Nejvážněji zraněná cestující, která utrpěla mnohačetné zlomeniny a komplikovanou zlomeninu pánve, podstoupila již čtyři operace. Její stav je stabilizovaný.

Cestujícím pomohl slovenský řidič

Řidič dalšího slovenského kamionu popsal, že jel určitou dobu za kamionem, který nakonec havaroval, a pozoroval, že vozidlo jede nejistě a poněkud kličkuje. Po nehodě potom pomáhal cestujícím z havarovaného autobusu. „Lidé by chtěli (slovenskému) řidiči Martinu Kudlovi poděkovat. Zastavil, rozbíjel okna, vynášel lidi ven. Autobus totiž začal hořet,“ uvedl ředitel společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola.

Nehodu nyní vyšetřuje policie. Spekuluje se, že slovenský řidič mohl mít zdravotní komplikace nebo mohl za volantem usnout.