Na prodej je pozemek, odkud Goebbels vyrážel za Baarovou

Berlín - Někdejší luxusní pozemek nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse je na prodej. Nemovitost zahrnující dnes dvě stavení a přilehlé pozemky je na ostrově Schwanenwerder na Wannsee, oblíbeném výletním jezeře Berlíňanů. Vyvolávací cena nemovitosti, k níž patří přes 80 metrů břehu jezera a na níž se nachází mnoho stromů, nebyla stanovena.

Podle realitní kanceláře, která zprostředkovává prodej nemovitostí pro město Berlín, mají pozemky na adrese Inselstrasse 8 „exkluzivní polohu“ s překrásným výhledem na vodu. Goebbels tu kdysi přijímal četné nacistické pohlaváry od samotného Adolfa Hitlera po architekta Alberta Speera. Měl ze svého sídla blízko k nedaleko žijící české filmové herečce Lídě Baarové, s níž měl románek, který málem zničil jeho manželství. Nedaleko jsou i filmové ateliéry, kde Baarová natáčela.

Goebbels u jezera žil s manželkou Magdou a dětmi v letech 1936 až 1943. Pozemek má celkovou rozlohu 6 640 metrů čtverečních, oba domy mají užitnou plochu 710 metrů čtverečních. Zástavba však neodpovídá tomu, jak místo vypadalo v Goebbelsově době. Pouze základy a sklepy jsou původní. Až do loňska si jeden z domů od města pronajímala mezinárodní nezisková organizace Aspen Institute.

Berlín si vyhrazuje právo lokalitu nakonec neprodat, pokud bude nabízená cena příliš nízká. Odmítnout nejvyšší nabídku může i v případě, že bude vítězný subjekt podezřelý z úmyslu glorifikovat Goebbelsovu minulost.

Ostrov Schwanenwerder začal být využíván k bydlení koncem 19. století a brzy se sem nastěhovaly některé z nejbohatších berlínských rodin, často židovských. Krátce poté, co se nacisté v roce 1933 ujali moci, umístili příslušníci oddílů SA vlajku s hákovým křížem na místní vodárenskou věž, aby zastrašili židovské obyvatele. Zatímco ti v následujících letech uprchli, novými obyvateli ostrova se stávali příslušníci nacistické elity včetně Hitlerova architekta Alberta Speera nebo osobního lékaře nacistického vůdce Theodora Morella. Dokonce i samotný Hitler uvažoval, že se sem přestěhuje. Goebbels pozemky koupil v roce 1936 od tehdejšího šéfa Deutsche Bank Oscara Schlittera za 270 tisíc říšských marek, což byla ve své době obrovská suma.

Joseph Goebbels
Zdroj: ČT24/Wikipedia