Venezuela spekuluje o Chávezově nemoci

Caracas - Ve Venezuele se spekuluje o vážné nemoci prezidenta Huga Cháveze. Po operaci, kterou absolvoval na Kubě, se zcela odmlčel. Teprve v pátek poslal vzkaz na Twitteru, že ho navštívila dcera s dětmi. Ke svému zdraví se ale nevyjádřil. Podle venezuelského ministra zahraničí svádí Chávez „velkou bitvu“ o své zdraví. Viceprezident ale pokáral média za spekulace.

Ministr zahraničí Nicolas Maduro v pátek řekl, že vláda je s Chávezem v pravidelném kontaktu a není tedy pochyb o tom, že prezident má stále nad Venezuelou plnou kontrolu: „Stále s ním komunikujeme. Velmi dobře ví, co se v zemi děje. Bitva prezidenta Cháveze je bitvou o jeho zdraví. Je to boj nás všech. Bitva o život.“

Desátého června se Chávez podrobil v Havaně operaci kvůli útvaru na páteři. Od té doby se na veřejnosti neobjevil, v médiích se jen objevila sada jeho fotek. Až nyní o sobě dal vědět na Twitteru.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Chávezova absence zdůraznila jeho dominanci ve státní politice a absenci jakéhokoli nástupce. Vláda původně ohlásila, že se Chávez z kubánské nemocnice vrátí během několika dnů. Jeho dlouhý pobyt na Kubě teď vyvolává v zemi spekulace, že 56letý prezident trpí velmi vážnou chorobou, pravděpodobně rakovinou.

Podle opozice ale nemůže prezident vládnout tak dlouho ze zahraničí, protože to odporuje ústavě. Rozhodná ruka navíc chybí přesně v okamžiku, kdy jednu z venezuelských věznic zachvátily nepokoje a lidi se bouří proti rostoucím výpadkům elektřiny.