Tálibán prý použil k útoku osmiletou dívku

Kábul - Členové afghánského radikálního hnutí Tálibán údajně použili osmiletou dívku k provedení atentátu. Podle vládního zdroje dítěti dali do ruky balíček s výbušninou a požádali ji, aby s ním šla k policistům. Když se k nim přiblížila, nálož vybuchla a holčičku zabila.

Tálibán dosud využíval ženy k atentátům výjimečně, spíš mužští atentátníci útočili v ženských šatech, protože se tak vyhnuli bezpečnostní kontrole. Použití dítěte je velmi výjimečné.

V květnu afghánská policie ukázala čtyři chlapce ve věku do 13 let. Tvrdili, že byli najati k pumovým útokům v Pákistánu. Jeden z nich vypověděl, že jim cvičitelé řekli, že sebevražedný útok přežijí. Tálibán ale popřel, že by k atentátům najímal děti.

Pákistánská odnož Tálibánu poslala v sobotu k sebevražednému atentátu na policejní stanici u Péšávaru manželský pár. Manželé se měli k policistům dostat pod záminkou, že chtějí podat stížnost. Byli vyzbrojeni granáty a automatickými puškami. Jakmile se dostali na stanici, drželi pět hodin policisty jako rukojmí. Žena byla zcela zahalená v burce. Při akci zabili deset policistů a dva civilisty.

Mluvčí Tálibánu v Pákistánu prohlásil, že to bylo poprvé, co tato skupina poslala na sebevražednou akci ženu. „Dokazuje to, jak moc nenávidíme pákistánské bezpečnostní instituce,“ řekl.