Kampaň vyhnala řidičky na silnice, pět jich bylo zatčeno

Dubaj – Kampaň na podporu řidiček v Saúdské Arábii nepomohla. Nejméně pět jich bylo zatčeno. V Saúdské Arábii totiž ženy vozidla řídit nesmějí, to se ale některým nelíbilo, a tak zahájily v polovině června kampaň proti zákazu. Jenže v ulicích se teď rojí náboženská policie, a i když byla zpočátku benevolentní a ženy řidičky pouze pokutovala, podle organizátorek kampaně přesto pět žen kvůli řízení skončilo ve vazbě.

Od 17. června usedají za volanty ženy nejen v Rijádu, ale i v jiných městech. Jednou z nich je i Umm Ibráhímová. „Ještě v ten den, kdy mi tady dají řidičský průkaz, si otevřu autoškolu pro ženy a budu je učit,“ plánuje tato pětadvacetiletá matka. Řídí tři roky, naučil ji to vlastní manžel. „Zatím jsem ale řídila jen v okolí města,“ přiznává. 

Saúdské Arabky totiž nesmějí samy za volant, potřebují navíc souhlas mužského příbuzného, když chtějí cestovat. Jenže to se některým nelíbí. „Nemůžeme být stále na mužích tak závislé. Chceme mít základní práva a to na řízení auta k nim patří. Nechceme, aby nás bez ustání někdo doprovázel,“ říká Ibráhímová. 

Ačkoli král Abdalláh dává přednost umírněným duchovním před těmi konzervativními a ačkoli sám je pro to, aby ženy usedaly za volant, zaběhnutý chod v zemi se zas tak rychle nemění.